Vandaag hebben energiecoöperaties een uitnodiging gekregen om de Lokale Energie Monitor in te vullen.2015
In 2015 is voor het eerst de de collectieve energiesector in Nederland in kaart gebracht en publiceerde HIER opgewekt de eerste Lokale Energie Monitor. Een jaarrapportage over, voor en door de collectieve energiesector in Nederland. Meer dan 140 initiatieven werkten mee door het delen van gegevens over hun coöperatie. De rapportage maakte zichtbaar waar de lokale energiebeweging eind 2015 stond: meer dan 200 energiecoöperaties en -collectieven, meer dan 35.000 leden, 100 collectieve zonprojecten, 100 coöperatieve windmolens, talloze collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en energiebesparingsacties. Samen goed voor 90 MW ofwel 50.000 huishoudens. Sla de rapportage van de Lokale Energie Monitor 2015 er vooral nog eens op na.

Nu en in de toekomst

De Monitor is belangrijk omdat deze een feitelijk beeld geeft van de grootte van de lokale coöperatieve energiesector. Hoeveel coöperaties zijn er in Nederland, wat maken zij voor plannen, wat is er al gerealiseerd aan zonneparken en windmolens? Hoeveel burgers deden hieraan mee, kortom wat is onze gezamenlijke impact. De Monitor geeft een landelijk beeld, de data worden op geaggregeerd niveau weergegeven.

De Monitor wordt gebruikt in beleid- en besluitvorming en meegenomen in landelijke energierapportages. Lokale initiatiefnemers zien dat ze deel zijn van een landelijke beweging. Naar aanleiding van het verschijnen van de eerste Monitor in 2015 verschenen er artikelen over de sector in een aantal media (in dagblad Trouw, op het RTL nieuws en in de Volkskrant).

Niets ontvangen?

Ben je wel een energiecoöperatie maar heb je nog geen uitnodiging gehad? Neem dan contact met ons: info@hieropgewekt.nl

Kijk hier voor meer informatie over de Lokale Energie Monitor.