Onder de buurt Middenmeer-Noord, een deel van de Watergraafsmeer, komt een warmtenet. De gemeente investeert 11,2 miljoen in de warmwaterleidingen met de bedoeling dat de 1650 huishoudens hier van het gas af kunnen door restwarmte van een datacenter op Science Park.

Al jaren lopen de bewoners van deze buurt zich warm om hun eigen energiebedrijf te beginnen. Aanvankelijk was het de bedoeling om restwarmte uit de ijsmachine van de Jaap Edenbaan te gebruiken. Inmiddels heeft energiecoöperatie MeerEnergie een afspraak met het datacenter van Equinix dat de hitte die uit de altijd snorrende computerservers slaat mag worden gebruikt voor verwarming van de buurt.

Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) komt MeerEnergie nu tegemoet. De stad legt tot 2024 het warmtenet aan. Dat straat en stoep hier de komende jaren toch opengaan voor het vernieuwen van elektriciteitskabels en riolering wordt gezien als een buitenkans - dat drukt de kosten. Eind 2021 moet dan blijken of MeerEnergie zelf de levering van warmte toevertrouwd kan worden.

Lees verder op Parool.nl

Bron: Parool