Omwonenden van Vliegbasis Eindhoven kunnen zonnepanelen gaan kopen op Vliegbasis Eindhoven. Deze worden eind komend jaar geplaatst op een deel van de oude baan voor zweefvliegtuigen. Plan is er 8.000 aan te leggen, genoeg voor duizend deelnemers.

Vijf samenwerkende regionale energie-coöperaties

De Coöperatie Zonnepark Welschap wordt gevormd door vijf samenwerkende regionale energie-coöperaties. Welschap is na Deurne de eerste plek in Zuidoost-Brabant waar zo'n zonne-akker wordt gepland. Eerder zijn in de regio tot nu toe wel soortgelijke initiatieven op daken gerealiseerd. Het project van de vliegbasis is gericht op bewoners die genoeg geld hebben om deze investering te doen, maar die zelf in een appartement wonen of in een huis dat niet geschikt is voor zonnepanelen. Het idee is dat zij nu toch kunnen investeren in duurzame energie, en dat ze - circa vijftien jaar lang - minder geld kwijt zijn aan energielasten.

Het zonnepark gaat energie leveren aan het net, en de eigenaren van zonnepanelen krijgen een navenant lagere rekening. Dat geldt zowel de uitgespaarde energie als de bijbehorende energiebelasting. Het aanbod wordt nog uitgewerkt. Maar de initiatiefnemers beloven dat het voor deelnemers minstens zo aantrekkelijk wordt als voor iemand die zonnepanelen op zijn eigen huis plaatst. Bijkomend voordeel is dat deelnemers van Zonnepark Welschap rompslomp bespaard blijft.

Informatie

Omwonenden kunnen zich voor meer informatie melden bij de energie-coöperaties in hun gemeente: 
03-energie in Oirschot040energie in EindhovenBest duurzaam in BestKempenEnergie in de Kempengemeenten en Veldhoven duurzaam in Veldhoven.

Bron & video op de website van het Eindhovens Dagblad.