Wil je als burger jouw omgeving duurzamer maken door collectief energie op te wekken? En profiteren van de groene stroom en winst die terugvloeit in de gemeenschap? Het handboek collectieve energie helpt je met het opzetten van een collectief duurzaam energieproject.

Waarom collectief energie opwekken?

Het collectief of coöperatief opzetten van een energie project in jouw omgeving heeft veel voordelen. Zo kan het bouwen van een lokaal of regionaal project zorgen voor meer lokale werkgelegenheid. Daarnaast kan het ook leiden tot lagere energiekosten voor de omgeving. Omdat het geld eerlijker geïnvesteerd wordt en niet wegvloeit naar grote maatschappijen. Hiermee wordt de regio onafhankelijker en kan het zorgen voor een sterkere lokale economie. Tot slot draag je natuurlijk ook bij aan een duurzamere wereld!

Van wijkprojecten tot windparken

Het handboek - vol met allerlei stappenplannen, tips en extra bronnen - maakt onderscheid tussen grote en kleine projecten. Het kan gaan om een compleet windpark of zonnepark maar ook kleine buurt- en wijkprojecten. Denk dan bijvoorbeeld aan een gezamenlijk zonnedak op een school of bedrijf. In het handboek staan verschillende stappen en regelingen voor dit soort projecten zoals een postcoderoos.

Handboek Collectieve Energie downloaden

Het handboek is ontwikkeld door de werkgroep Energie opwek van Green Capital Challenges samen met o.a. Huismerk Energie, Stichting Wiek-II en Burgers Geven Energie. Deze organisaties hebben reeds ervaring met grote en kleine energieprojecten. Bovendien beschikken ze over een netwerk om dit soort initiatieven op te zetten. Het handboek is met name bedoelt voor burgers die samen duurzame energieprojecten willen starten in de regio Arnhem-Nijmegen.

Interesse in het handboek? Kijk op Burgers geven energie.

 

E-learning collectieve zonprojecten

Meer weten over de stappen in realisatie van een collectief zonproject? Bekijk ook de E-learning collectieve zonprojecten. In deze online leermodule doorloop je van A tot Z alle stappen voor het realiseren van een collectief zonproject. Van je eerste idee tot exploitatie!

e-learning collectieve zonprojecten