In het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Amsterdam-Noord, ontstaat de komende jaren de drijvende woonwijk Schoonschip. Deze wijk met 30 waterwoningen zal ruimte bieden aan 46 huishoudens en één collectieve gebruikersplek.  De eerste waterwoningen zullen in 2018 gerealiseerd worden en zo ontstaat tussen 2018 en 2020 de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, met in totaal 46 huishoudens en iets meer dan 100 bewoners.  

Knelpunt financiering

De collectieve kosten bedragen € 65.250,- per huishouden. Op dit moment is dit reeds door 37 van de 46 huishoudens voldaan, de resterende huishoudens hebben minimaal € 18.250,- kunnen voldoen. Alle huishoudens hebben naast dit bedrag allen ook zo’n € 10.000,- aan leges betaald én al zo’n € 30.000,- voor het ontwerp van de  woningen. Voor de hypotheekverstrekking op drijvende woningen gelden financieringsvoorwaarden die stellen dat de bak eerst een brandmerk (red. registratie van een schip) moet krijgen voordat de hypotheek kan worden gevestigd. Als gevolg hiervan moet naast bovenstaande bedragen ook de bouw van de bak worden voorgefinancierd en kan een aantal bewoners het restant aan collectieve kosten niet voldoen totdat het brandmerk op de bak zit. In totaal gaat het om € 285.000,-. Schoonschip wil dit bedrag nu crowdfunden.

Het project is vanaf 9 maart open. Voor meer informatie over de crowdfunding kijk op de website van Greengcrowd.

Foto: Isabel Nabuurs

Experimentenregeling

Schoonschip is één van de projecten die met de Experimentenregeling Elektriciteitswet aan de slag is gegaan. HIER opgewekt volgt dit initiatief door middel van een blog. Tom Westra van Spectral Utilities -projectontwikkelaar - blogt over de status van de duurzame en zelfvoorzienende drijvende wijk Schoonschip in het Johan Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. Hieronder kun je de blogs teruglezen.