Op zaterdag 17 juni is het collectieve zonnedak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade in Rotterdam geopend. Vanaf dat moment kregen zo’n 50 buurtbewoners of paneeldelers lokaal opgewekte stroom. Zij hebben gezamenlijk in de zonnepanelen geïnvesteerd. Het is het eerste dak in de stad dat op dergelijke coöperatieve wijze is gerealiseerd.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst ging (letterlijk) de stekker in dit zonnedak. De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg en een paneeldeler hebben deze handeling op bijzondere wijze verricht. Er was een schaarlift om het zonnedak te bekijken en een selfie te maken. Ook gingen alle paneeldelers op ludieke wijze op de foto gaan.

Energieneutraal wonen in 2030

De deelnemers in dit zonnedak wonen in de buurt van de gymzaal, in de zogeheten postcoderoos. Bij dit dak gaat het om de postcodes 3011, 3013, 3031, 3032, 3033, 3035, 3037, 3038 en 3039. Het zonnedak maakt investeren in zonne-energie voor iedereen bereikbaar. Bijvoorbeeld voor mensen die geen (bruikbaar) dak hebben, een huis huren of voor wie het te ingewikkeld is om zelf zonnepanelen te leggen. De investering verdient zichzelf terug doordat de opgewekte energie wordt verrekend met de eigen energierekening. En vanaf de eerste dag wordt bijgedragen aan een schone toekomst.

Op dit zonnedak leveren 192 zonnepanelen in totaal jaarlijks zo’n 45.000 kWh aan groene stroom. Dat is genoeg om 15 huishoudens geheel van elektriciteit te voorzien. Dit project is een initiatief van Blijstroom, de eerste Rotterdamse energiecoöperatie. Het streven is om in korte tijd in zo veel mogelijk Rotterdamse wijken zonnevelden aan te leggen op onbenutte daken. Het zonnedak op de gymzaal aan de Noorderhavenkade in Rotterdam-Noord is dus slechts het begin. Inmiddels is het mogelijk te investeren in een tweede zonnedak in een ander deel van de stad. Ook worden de mogelijkheden van windenergie verkend.

Wethouder Langenberg van Duurzaam: "Ik ben heel verheugd over de samenwerking met Blijstroom en de Rotterdammers die zonaandelen hebben gekocht voor de zoninstallatie op de gemeentelijke gymzaal aan de Noorderhavenkade. Het is een fantastisch initiatief om duurzaamheid door de opwekking van zonnestroom in Rotterdam te versnellen. Dit is nog maar een begin van een zonrevolutie in Rotterdam. Ons doel is om komende jaren zoveel mogelijk stroom voor de stad op te wekken via zonnepanelen. Ook meer gemeentelijk vastgoed, zoals gymzalen en scholen, zal van zonnepanelen worden voorzien. We zorgen ervoor dat alle Rotterdammers mee kunnen profiteren van de opbrengst van zonne-energie, ook Rotterdammers zonder eigen dak, zoals hier mogelijk is gemaakt bij de Noorderhavenkade."

Energiecoöperatie Blijstroom werkt aan de verduurzaming van Rotterdam door collectief energie op te wekken, voorlichting en advies te geven over energiebesparing, duurzaamheid op de kaart te zetten en groene projecten te steunen. Het doel is om in 2030 energieneutraal te kunnen wonen.

Kijk voor meer informatie op Blijstroom.nl

Bron: Blijstroom

Onderwerpen