Op 21 september is het collectieve zonnedak op het SKAR-gebouw aan de Ackersdijkstraat in Rotterdam geopend. Wethouder Arno Bonte en SKAR-directeur Olof van de Wal staken letterlijk de stekker in het project. Zo’n 40 paneeldelers uit de buurt oogsten nu lokaal opgewekte stroom. Zij hebben gezamenlijk in de zonnepanelen geïnvesteerd. Het is het tweede dak in de stad dat op dergelijke coöperatieve wijze is gerealiseerd.

Arno Bonte: “Het nieuwe stadsbestuur heeft de energietransitie als belangrijkste doelstelling voor de komende vier jaar gesteld. Dit initiatief van Blijstroom laat zien dat bewoners graag zelf een bijdrage leveren aan die transitie en dat juichen we als gemeente enorm toe. Want ruimte geven aan de voorlopers, zoals Blijstroom, helpt de energietransitie tot een succes te maken.”

In juni 2017 startte het eerste zonnedak van Blijstroom op het dak van een gymzaal aan de Noorderhavenkade. Nu zijn er plannen voor een derde dak, deze keer in Rotterdam west. 

Wethouder Arno Bonte en SKAR-directeur Olof van de Wal
Wethouder Arno Bonte (links) en SKAR-directeur Olof van de Wal (rechts)

Energieneutraal wonen in 2030

De deelnemers in het zojuist geopende zonnedak wonen in de buurt van het gebouw van de Stichting KunstAccommodatie Rotterdam (SKAR), in de zogeheten postcoderoos. Bij dit dak gaat het om de postcodes 3032, 3035, 3036, 3037, 3038 en 3051. Het zonnedak maakt investeren in zonne-energie voor iedereen bereikbaar. Bijvoorbeeld voor mensen die geen (bruikbaar) dak hebben, een huis huren of voor wie het te ingewikkeld is om zelf zonnepanelen te leggen. De investering verdient zichzelf terug doordat de opgewekte energie wordt verrekend met de eigen energierekening. En vanaf de eerste dag wordt bijgedragen aan een schone toekomst.

Op dit zonnedak leveren 189 zonnepanelen in totaal jaarlijks zo’n 48.000 kWh aan groene stroom. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 16 huishoudens. Het project is een gezamenlijk initiatief van Blijstroom, de eerste Rotterdamse energiecoöperatie, en SKAR. Het streven van Blijstroom is om in korte tijd in zo veel mogelijk Rotterdamse wijken zonnevelden aan te leggen op onbenutte daken.

Energiecoöperatie Blijstroom werkt aan de verduurzaming van Rotterdam door collectief energie op te wekken, voorlichting en advies te geven over energiebesparing, duurzaamheid op de kaart te zetten en groene projecten te steunen. Het doel is om in 2030 energieneutraal te kunnen wonen.

Opening collectieve zonnedak SKAR-gebouw in Rotterdam

Bron: Blijstroom
Foto's: Frank Hanswijk

Onderwerpen