Goed nieuws deze week vanuit Provincie Brabant voor het Traais Energiecollectief. Gedeputeerde Staten heeft een besluit genomen over de plaatsing van 29 windmolens langs de A16. Zes van de molens komen bij Knooppunt Zonzeel. Eén hiervan wordt eigendom van het Traais Energie Collectief. Opnieuw een succes voor het collectief. 

Procedure

Provincie Brabant liet samen met de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert een onderzoek uitvoeren naar de milieueffecten van windmolens in het gebied langs de A16. Een stuurgroep had vervolgens de taak om uit elf opstellingsvarianten een voorkeursalternatief te kiezen, dat donderdag 26 oktober is gepresenteerd. De plannen worden de komende maanden verder uitgewerkt tot een provinciaal inpassingsplan (bestemmingsplan) en een vergunning. In het voorjaar van 2018 nemen Provinciale Staten hier een besluit over.

Eén grote molen

De zes molens die bij knooppunt Zonzeel zijn gepland, zijn allemaal van eenzelfde type. Vijf molens komen in handen van traditionele energiebedrijven. De zesde molen is dus voor het Traais Energie Collectief. De masthoogte van de molens is 150 meter en de wieken zijn zo’n zestig meter lang. “We krijgen één grote windmolen, in plaats van de twee kleinere molens waar we eerst van uit gingen”, vertelt Pim de Ridder van het Traais Energie Collectief. “Deze grote uitvoering past bij de wens van gemeente Drimmelen. Die heeft een voorkeur voor grote molens.”
De opbrengst van de grote turbine is gelijk aan twee kleinere turbines. De Traaise molen moet in 2020 draaien en zal vanaf dan ongeveer 10 miljoen kWh stroom opwekken. Daarmee kunnen ruim 2.800 Terheijdense huishoudens per jaar worden voorzien van lokaal opgewekte, duurzame energie.

Tweede succes

De toekenning van de windmolen is het tweede succes in het jonge bestaan van het Traais Energie Collectief. Onlangs konden zij ook al onze plannen voor een zonnepark in De Bergen presenteren. De koers naar een energieneutraal Terheijden is definitief gezet.

Kijk hier voor de kaart met windmolens langs de A16.

Bron: Traais Energiecollectief