Coöperatie Energiepioniers Noordoostpolder (EPN) en FlevoMeer Bibliotheek slaan de handen ineen bij het opwekken van duurzame energie. Leden van de bibliotheek die geen zonnepanelen op het eigen dak kunnen of willen hebben, kunnen een paneel kopen op het dak van de bibliotheek aan het Harmen Visserplein.

Op het dak is ruimte voor circa 400 zonnepanelen. Ruim de helft van dat aantal neemt de bibliotheek voor eigen rekening. De overige panelen gaat EPN aan de man brengen. Leden van de bibliotheek kunnen voor ongeveer 250 euro een zonnepaneel kopen, legt bestuurslid Judo Bakker uit. ,,Over het bedrag dat wordt opgewekt hoeft vijftien jaar lang geen energiebelasting betaald te worden", vervolgt Bakker. ,,De investering verdient zich in acht á tien jaar terug." Hij verwacht zo'n 25 leden nodig te hebben om alle zonnepanelen te verkopen.

Bakker weet dat er genoeg inwoners van Emmeloord zijn die hun steentje willen bijdrage in het opwekken van duurzame energie. ,,Maar zij hebben daar de mogelijkheden niet voor. Wonen in een bosrijke omgeving met veel schade, het dak is op de verkeerde kant gericht, ze vinden zonnepanelen op het dak niet mooi staan of wonen in een huurhuis, waarvan de eigenaar geen panelen op het dak wil hebben."

Bron: De Stentor