Op 10 november 2017 opent wethouder Duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema de tweede collectieve zonnestroom installatie van Haarlem Noorderlicht, en wel in de Waarderpolder op het ateliercomplex Het Hoofdkantoor. Dit feestelijke moment wordt gevierd in het bijzijn van de leden van Haarlem Noorderlicht die gezamenlijk eigenaar zijn van deze installatie.

Tweede zonnestroomdak

Ruim drie jaar geleden kwamen enkele buurtgenoten uit de Indische buurt in Haarlem Noord voor het eerst bij elkaar omdat ze gezamenlijk zonnestroom wilden opwekken voor en door buurtbewoners. De eerste installatie is gerealiseerd op het dak van Prins Staal Trade & Processing. Nu een jaar later is de tweede installatie gerealiseerd op een dak dat eigendom is van de gemeente Haarlem. Daarvoor moesten verschillende zaken onderzocht en besproken worden. Zoals de constructie van het dak en de looptijd van het recht van opstal.

Huidige status

Mede dankzij de inzet van onze partners, de afdelingen Vastgoed en Milieu van de gemeente Haarlem, Stichting Kennemer Energie, Kapitein BV van de Energie Unie, Pieters Bouwtechniek, Liander en Greenchoice is het na een voorbereidingstijd van een jaar gelukt de tweede collectieve zonnestroom installatie onder de postcoderoosregeling in de Waarderpolder te realiseren. In vergelijking met de eerste installatie is de voorbereidingstijd daarmee drastisch teruggebracht. Op 20 oktober 2017 is de installatie in gebruik genomen. Op dit moment wekken 226 zonnepanelen zonnestroom op voor 33 leden van Haarlem Noorderlicht. Met de eigenaar van het pand, de gemeente Haarlem, is afgesproken dat de installatie in ieder geval 15 jaar op het dak van Het Hoofdkantoor kan blijven liggen.

Toekomst

Meerdere eigenaren van gebouwen in de Waarderpolder hebben plannen om hun daken voor collectieve zonnestroom installaties beschikbaar te stellen. Het eerstvolgende dak in de Waarderpolder wordt door Coöperatie Spaarnezaam gerealiseerd op het NZH Vervoer Museum. Hiervoor zijn nog zonnestroomdelen beschikbaar!

Bron: Haarlem Noorderlicht