Dit voorjaar wordt het eerste opwekproject van Winsum Duurzaam een feit. Uniek, omdat het gaat om de combinatie van twee EAZ-molens met 132 zonnepanelen, samen goed voor de opwek van maar liefst 89.000 kWh per jaar.

Het project van energiecoöperatie Winsum Duurzaam met de naam WindZon Winsum, wordt mogelijk gemaakt door de familie Lam aan de Trekweg naar Onderdendam. Zij stellen voor de molens hun bouwblok beschikbaar en voor de panelen het dak van de direct ernaast gelegen potstal. Vrijdag 15 maart is de opstalovereenkomst getekend.

De inschrijving is inmiddels geopend. Inwoners van Winsum en omstreken kunnen mede-investeren in het project en zo bijdragen aan het opwekken van lokale, duurzame energie. Ook bedrijven kunnen zich aanmelden.

Deelname betekent de aanschaf van één of meerdere van de 356 beschikbare WindZon-delen. Eén WindZon-deel staat voor 250 opgewekte kWh per jaar. De kosten per deel zijn eenmalig € 125,00 als inleg en daarna € 16,50 contributie per jaar voor 15 jaar. Het rendement van de investering volgt uit de teruggave van de elektriciteitsbelasting via de jaarrekening van de energieleverancier. Dit is mogelijk doordat het project valt onder de Regeling Verlaagd Tarief van de overheid, ook wel Postcoderoosproject genoemd. Voor het project WindZon Winsum geldt hierdoor een terugverdientijd van 10 jaar.

Bron: Winsum.nieuws.nl