Kan een hele buurt naar nul-op-de-meter met zonne-energie en thuisbatterijen? Wat komt daarbij kijken? In Buurkrachtbuurt De Veldegge in Heeten start binnenkort Gridflex, een proefproject om dit in de praktijk te onderzoeken. Initiatiefnemer Loeck Tomassen: “De kennis die we met dit project opdoen, kan de maatschappij miljarden opleveren.” Hoe werkt dat?

Gridflex is een unieke proef om de haalbaarheid van een lokale energiemarkt te onderzoeken. Het idee is dat de stroom die lokaal wordt opgewekt en niet direct ter plaatse nodig is, kan worden opgeslagen en lokaal verhandeld. Loeck Tomassen van het buurtteam legt uit: “Als je zonnepanelen op je dak hebt, leveren die overdag stroom op, terwijl je dan misschien niet thuis bent. Dan kan het teveel aan stroom worden opgeslagen in een batterij of verhandeld in de buurt. We kijken ook naar hoe dat zou kunnen werken, met wat voor tarieven. En hoe we dat allemaal zo kunnen organiseren dat bewoners er zo min mogelijk omkijken naar hebben.”

Voordeel voor bewoners

Drijvende kracht achter Gridflex is de lokale energiecoöperatie Endona – waar Loeck penningmeester is. Daarnaast zijn de Universiteit Twente, een ICT-bedrijf en Dr. Ten Batterij (van de zeezoutbatterijen)betrokken. Buurkracht ondersteunt de buurtbewoners die samen met Loeck de handschoen alvast hebben opgepakt. Heel veel voorwerk is al gedaan door Endona. Loeck: “We hebben voor dit project ontheffing aangevraagd en gekregen van de Energiewet. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat mensen elkaar buiten de energieleveranciers om stroom verkopen. Bovendien hebben we een RVO-subsidie van drie jaar gekregen. Daarmee kunnen we onder meer alle huishoudens in De Veldegge kosteloos een energiemanagementkastje aanbieden waarmee ze hun energieverbruik via een app realtime kunnen volgen. Daarnaast stellen we 25 thuisbatterijen beschikbaar die we samen als buurtbatterij willen laten fungeren.”

Unieke kans

De Veldegge is de ideale buurt voor een dergelijke proef: de 48 woningen krijgen stroom via één gezamenlijk transformatorhuisje. Het gaat dus om een klein energienetwerk dat goed te bemeten is. Loeck: “Het helpt ook dat bewoners van De Veldegge behoorlijk energiebewust zijn; veel huishoudens hebben bijvoorbeeld al zonnepanelen. We hopen dan ook op een hoge deelname.” De drempel is laag: deelnemers betalen niets voor de apparatuur die in hun huis geplaatst wordt en krijgen in ruil daarvoor inzicht in wat ze zelf aan energiewinst kunnen halen. “Bovendien krijgen ze de kans bij te dragen aan een project dat uniek is in Nederland. Waarmee we bovendien meer te weten komen over hoe netwerken zich gedragen als we van centrale naar lokale energie-opwek overgaan. En hoe je dat misschien wel zo kunt inregelen dat verzwaring van de netwerken niet nodig is. Dat houdt de energiekosten ook in die zin beheersbaar: het kan de maatschappij miljarden opleveren."

Bron: Buurkracht

Onderwerpen