Lokale energiecoöperatie Grunneger Power droeg vandaag – op de Dag van de Duurzaamheid – veertig zonnepanelen over aan de winnaars van hun gouden (chocolade)wikkel actie. Deze winnaars ontvangen vijftien jaar lang de opbrengsten van de groene stroom die hun zonnepaneel opwekt. Vandaag mochten zij zelf hun zonnepaneel uitzoeken op het collectieve Zonnepark Vierverlaten.

Grunneger Power verstopte 40 gouden wikkels in 4.000 Tony’s Chocolonely chocoladerepen. De chocoladerepen werden verkocht aan medewerkers van de Gemeente Groningen, het UMCG, de Gasunie en het Alfa-college. Andere geïnteresseerden konden voor een reep in de energiewinkel van Grunneger Power terecht.

Onderdeel van een collectief

“Met deze ludieke actie wilden wij – samen met de deelnemende bedrijven – mensen bewust maken dat je mee kunt doen aan de energietransitie”, vertelt Marcel Koenis, voorzitter van Grunneger Power. “En vooral dat het leuk is om dat samen te doen! Al deze blije mensen hebben een zonnepaneel in dit park. Maar er zijn nog veel meer mensen mede-eigenaar van dit gezamenlijke zonnepark. Het gaat ons niet alleen om de kilowatts die hier geproduceerd worden. Maar ook dat je daarmee een onderdeel bent van een collectief, dat zich inzet voor een schone en sociale leefomgeving.”

Zonnepanelen kiezen

Bé van der Heide is één van de winnaars. Zijn zonnepaneel #7705 – die net als alle andere panelen €435,- gaat opleveren – schenkt hij aan het energie inloopspreekuur in de Oosterpoortbuurt. “Op deze wijze help ik ook anderen met advies over energiebesparingsmogelijkheden en verduurzaming.” Winnaar Henk Slomp kiest voor zonnepaneel #2203. “Dat is de geboortedatum van mijn kleindochter. Aan haar heb ik mijn paneel gegeven. Zij is weg van gekleurde lampjes. Ze heeft een verzameling van beestjes op haar kamer die licht geven. Een beetje extra energie kan ze dus wel gebruiken!”

Over Zonnepark Vierverlaten

Zonnepark Vierverlaten is het grootste coöperatieve zonnepark van Nederland. De zonnepanelen in dit park zijn vóór en dóór burgers en bedrijven. Het geeft bewoners en ondernemers, die geen eigen of geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen een kans om toch zelf zonnestroom op te wekken.

Bron: Grunneger Power
Foto: Marianne van der Ploeg