Ecostroom.nu groeit en voert 3e Bewoners Energie Coöperatie Project uit! Panelen WOW Ecostroom goed voor 50 huishoudens aan groene energie. WOW Ecostroom is een project waarbij bewoners uit postcodegebied 1061 of de aanpalende postcodes in coöperatief verband energie opwekken middels zonnepanelen. Iedereen die in deze postcodegebieden woont kan deelnemen en 2 of meer panelen afnemen van de coöperatie.

De 350 zonnepanelen van WOW Ecostroom liggen op het dak van WOW- Amsterdam, een broedplaats en hostel, in de Kolenkit in Amsterdam West. Hiermee kunnen zo’n 50 Amsterdamse huishoudens van ‘groene energie’worden voorzien. Het is iets lastiger om panelen af te zetten in de Kolenkit dan in de Grachtengordel maar Ecostroom wilde heel graag een project in deze buurt realiseren. Het zelf opwekken van energie op andermans dak is nog relatief nieuw. Nu bewoners steeds beter doorkrijgen dat het rendabel is om deel te nemen aan dergelijke projecten zijn ze er ook steeds eerder voor te vinden.

De uitvoering ging ook deze keer weer niet van een ‘leien dakje’. Hoewel de beleidnotities voor verduurzaming van de Stad zich inmiddels metershoog opstapelen, blijkt het in de praktijk nog steeds lastig om deze ten uitvoer te brengen. Ook bij het Vastgoedbedrijf van de gemeente is hier nog geen geëigende procedure voor en zou het helpen om bijvoorbeeld een ‘dakenloods’ aan te stellen die Coöperaties soepel begeleidt naar een dakovereenkomst. Het duurde een kleine twee jaar om tot overeenkomst te komen, terwijl het uitvoeren van het project zelf, slechts twee weken kost. Op 26 augustus zijn de panelen geplaatst en op zeer korte termijn is alles aangesloten en wekken de leden van de coöperatie hun eigen stroom op, welke wordt verrekend via hun eigen energierekening.

Na realisatie van dit project heeft Ecostroom nog diverse projecten op de agenda staan: Zo is er inmiddels opdracht gegeven om 700 panelen te leggen op het dak van Kesbeke ‘Fijne Amsterdamse Tafelzuren’ (voor eigen verbruik) en voor 136 panelen op het dak van de Ingelandenweg 1 in Osdorp. (Postcoderoosregeling) . Ook staan nog voor dit jaar op de agenda: het Huygens College in Amsterdam (550 panelen) en het dak van het Koopcentrum Akerpoort in Osdorp (1600 panelen). Het project WOW Ecostroom zal half september in gebruik worden genomen. Bijna alle panelen zijn verkocht. Ze liggen al op het dak.

Kijk voor meer informatie op wow.ecostroom.nu

Bron: WOW Ecostroom