De regeling header

De Regeling Verlaagd Tarief / 'oude' postcoderoosregeling

Overzicht veelgestelde vragen op thema

Terug naar het kennisdossier postcoderoosregeling

Via de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel de postcoderoosregeling genoemd, kwamen leden van coöperaties en verenigingen van eigenaren van 2014 tot maart 2021 in aanmerking voor een korting op de energiebelasting. Deze regeling was voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie voor duurzame energie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie woonden.

Deelnemers in een postcoderoosproject hadden recht op een verlaging van het tarief van de energiebelasting tot nihil op de persoonlijke energierekening, tot een maximum van het eigen verbruik en maximaal 10.000 kWh per jaar. Leden hadden met deze regeling lagere kosten en de coöperatie kreeg inkomsten van de verkochte stroom.

In onderstaande artikelen kun je alles lezen over deze oude postcoderoosregeling of Regeling Verlaagd Tarief. De artikelen zijn opgesplitst in acht thema's en geven antwoord op de meestgestelde vragen die te maken hebben met de regeling.

Noot: per 1 april 2021 wordt de Regeling Verlaagd Tarief vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Veelgestelde vragen over...

 

1: De regeling in het kort

Waarom is de Regeling Verlaagd Tarief in het leven geroepen? Welke collectieven komen in aanmerking? Maar ook: Wat gebeurt er als je als coöperatie meerdere productie-installaties binnen een zelfde postcodegebied hebt? 

lees verder: de regeling in het kort

 

2: Juridische aspecten

Als je als collectief energie gaat opwekken zal je een aantal zaken juridisch moeten regelen. Daarnaast moet je met een aantal zaken rekening houden om leden in aanmerking te laten komen voor de Regeling Verlaagd Tarief. Hoe zit het met de ledenverklaring? En welke aansprakelijkheidsvorm past het beste? 

lees verder: Juridische aspecten

 

3: Organisatorische aspecten

In dit artikel antwoorden op de meest voorkomende vragen over organisatorische aspecten die komen kijken bij het gebruik maken van de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek. Je vindt hier antwoord op vragen zoals: Waarom zijn andere verenigingen uitgesloten van de regeling? Welke administratieve lasten zijn er voor de collectieven? En ook: Zijn energieleveranciers verplicht om de belastingkorting te verrekenen? 

Lees verder: Organisatorische aspecten

 

4: Productie-aspecten

In dit artikel zoomen we in op het collectief (de coöperatie) als energieproducent. Als collectieven daadwerkelijk gezamenlijk stroom gaan opwekken, wordt deze stroom verkocht aan een energieleverancier. Je begeeft je op de energiemarkt. Om goed beslagen ten ijs te komen in deze markt, is het dus zaak om je kennis en competenties op orde te hebben. Je vindt hier antwoord op vragen als: Hoe werkt het systeem van garanties van oorsprong (GVO)? Hoe moet de productie-installatie aangemeld worden voor GVO'S? En kun je GVO's verhandelen en wat zijn ze waard? 

 lees verder: Productie-aspecten 

 

5: Financiële aspecten

Ieder initiatief krijgt ermee te maken: de uitdaging van het vinden van financiering. En dat blijkt lang niet altijd even makkelijk. Banken geven vaak niet thuis en met (het starten van) crowdfundingsprojecten zijn collectieven vaak (nog) niet bekend. Maar er zijn ook andere financiële aspecten waarvan een collectief op de hoogte moet zijn.

lees verder: Financiële aspecten

 

6: Aansluitingen en het net

Dit artikel biedt meer informatie over aspecten rondom de aansluiting op het elektriciteitsnet bij gebruik van de Regeling Verlaagd Tarief. Lokale duurzame energie-initiatieven die gebruikmaken van de zogenoemde postcoderoosregeling kunnen vanaf 1 januari 2015 een virtuele tweede aansluiting voor grootverbruik aanvragen. Hierdoor is het mogelijk om gebruik te maken van een bestaande aansluiting. Tot voor kort was voor postcoderoosprojecten een fysieke tweede aansluiting verplicht. Een virtuele aansluiting is vaak stukken goedkoper. Een tweede meter blijft nog wel wettelijk verplicht.

lees verder: Aansluitingen en het net

 

7: Locatie-aspecten

Voor de afbakening van wat men als ‘lokale’ energie beschouwt, is gekozen voor de zogenoemde postcoderoos met als kleinste eenheid het gebied waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben. Maar er zijn natuurlijk meer locatie-aspecten die een rol spelen bij het realiseren van een productie-installatie voor het collectief opwekken van energie. Hoe krijg je inzicht in de postcoderoos van de productie-installatie? En waarom is er niet gekozen voor gemeentegrenzen? Dat is toch handiger?

Lees verder: locatie-aspecten

 

8: Verrekening van de energiebelasting

De postcoderoosregeling geeft recht op een korting op de energiebelasting, als een particulier of ondernemer samen met anderen investeert in de opwek van duurzame energie. Maar hoe werkt die verrekening van de energiebelasting aan leden nou precies? We zetten de meestgestelde vragen en antwoorden op een rij.

lees verder: Verrekening energiebelasting

Lees ook:

Lees meer over relevante wetteksten in het kader van de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten