Buren in gesprek

Van het gas af gaan doe je meestal samen

Maar waarom, en hoe werkt dat?

Je kunt zelf besluiten om je huis aardgasvrij te maken, maar in de meeste gevallen is het handig als een hele buurt of wijk de stap samen neemt. Op deze pagina leggen we uit waarom dat is en welke rol je hier zelf in kan spelen. 

Snel naar:

Slim werkzaamheden onder de grond combineren

Als het aardgas wordt vervangen voor iets anders moet het gasnet er meestal uit. Dat betekent graven in de grond, en dat is duur. Het is dan logisch om hele straten tegelijk te doen in plaats van af en toe een huis. En als de straat toch open gaat, is het slim om te kijken of er meer moet gebeuren zoals het elektriciteitsnet verzwaren of de riolering vervangen. Want laten we wel wezen: niemand zit te wachten op onnodig hoge kosten of extra overlast omdat de grond twee keer open moet. 

Dat allemaal goed afstemmen is een groot en ingewikkeld proces omdat er veel betrokkenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de gemeente, bewoners, de netbeheerder en woningcorporaties.

Per wijk aan de slag omdat huizen op elkaar lijken

Er is niet één perfect alternatief voor aardgas, maar op veel plekken liggen sommige alternatieven wel meer voor de hand dan anderen. Wat voor de hand ligt hangt onder andere sterk af van hoe oud woningen zijn, hoe ruim de wijk is opgebouwd en wat er in de buurt te vinden is aan warmtebronnen. In (delen van) een wijk hebben huizen vaak ongeveer hetzelfde bouwjaar en zijn de straten vergelijkbaar opgezet. Het is dan logischer om te kijken naar een goed alternatief voor aardgas in al die huizen dan om alle huizen apart te beoordelen. Je gemeente heeft de taak om te erop toe te zien dat de wijk tegen de aantrekkelijkste kosten van het gas af gaat. 

proosten met buren

Stappenplan: met je buurt aan de slag

Misschien wacht je liever niet tot de gemeente in jouw buurt het initiatief neemt. Maar hoe pak je dat aan? Bekijk onze vijf stappen die je op weg helpen!

Naar het stappenplan

Voordeel met collectieve oplossingen

Je kunt ook samen met je buurtgenoten kijken wat er mogelijk is, en dat kan je veel geld schelen. Zo kun je besparingsmaatregelen gezamenlijk inkopen en uit laten voeren. Dat geldt ook voor de aanschaf en installatie van warmtepompen of de isolatiemaatregelen die in veel woningen nodig zijn. Het is dan handig om eerst een gezamenlijk plan op te stellen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken, maar je deelt het werk.  

Daarnaast is in sommige wijken een gezamenlijke oplossing zoals een warmtenet de beste en goedkoopste oplossing. Als dat er zo'n warmtenet komt is het voor jou vaak voordelig om mee te doen. Bovendien wordt die collectieve oplossing goedkoper naarmate er meer mensen meedoen. Voordat je dus op eigen houtje in elektrische oplossingen investeert, is het goed om te kijken of er niet al plannen zijn in jouw buurt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten