Voorbereiden op aardgasvrij: dit kun jij doen als huiseigenaar

Als huiseigenaar kun je zelf flinke stappen zetten richting een aardgasvrij huis, ook als nog onzeker is wat er verder in jouw buurt gaat gebeuren. Dat is vaak goed voor je portemonnee én het klimaat! Op deze pagina vind je maatregelen waarmee je altijd goed zit.

Snel naar:

Bespaar energie met isolatie

Energie die je niet gebruikt hoef je niet te betalen, je belast het klimaat er ook niet mee. Isoleer daarom je huis en bespaar zo flink wat energie. Isoleren kost geld, maar de investering is bijna altijd de moeite waard. 

  • Vloerisolatie: Dit verdien je meestal binnen enkele jaren terug. Bovendien zorgt het voor meer comfort en minder koude voeten. Kijk hier als je wil weten hoeveel het voor jouw huis ongeveer kost.
  • Dakisolatie: Omdat warmte altijd opstijgt, is een geïsoleerd dak een effectieve manier om ervoor te zorgen dat je minder warmte verliest. Ga je je dakbedekking binnenkort vervangen? Neem dan gelijk de isolatie mee. Meer over dakisolatie.
  • Spouwmuurisolatie: Interessant voor woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1976, waarbij de ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (spouw) vaak nog niet gevuld is. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is kan je ook kiezen voor isolatie van de binnen of buitengevel. Lees meer over spouwmuurisolatie.
  • HR++/+++ glas: Inmiddels zijn er veel soorten dubbel- en zelfs driedubbel glas. De HR staat voor hoog rendement. Met dit glas verhoog je je wooncomfort en verlaag je je energierekening. Weten hoeveel gas jij verliest door je glas?

Gebruik duurzame energie

Natuurlijk gebruik je in huis energie, zelfs als je zuinig bent. Je kunt die energie vaak voor een deel zelf opwekken. Voor het deel dat je nog moet kopen kun je klimaatvriendelijk kiezen.

  • Zonnepanelen: Een goede investering die past bij het toekomstbeeld waarin we niet alleen gaan wonen zonder aardgas maar ook steeds meer zelf elektriciteit gaan opwekken. En bij een all-electric woning zijn zonnepanelen niet weg te denken. Hier vind je alle basics over zonnepanelen.
  • Kies groen gas en groene stroom: Groen gas, vaak biogas of synthetisch gas dat wordt opgewaardeerd en aan het aardgasnet toegevoegd, is nog niet op grote schaal verkrijgbaar in Nederland. Het alternatief is gecompenseerd gas. Kies ook altijd voor echte groene stroom

Koken en verwarmen zonder gas

  • Koken op inductie: Inductie is niet alleen een energiezuinige manier van elektrisch koken. Het heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. Lees meer over koken op inductie.
  • Een (hybride) warmtepomp: Toe aan een nieuwe ketel? Overweeg dan een warmtepomp. Warmtepompen zorgen op een milieuvriendelijke manier voor de verwarming en warm water. Een hybride warmtepomp heeft er een HR-ketel op gas bij. Deze zorgt op hele koude dagen voor de verwarming, en verwarmt je tapwater. Let wel op: een warmtepomp werkt vooral goed als je huis behoorlijk geïsoleerd is. 

Handige tips

  • Maak gebruik van verhuis- en verbouwmomenten: Als je toch gaat verbouwen, is de extra investering voor isolatiemaatregelen of het aanleggen van lagetemperatuurverwarmingssystemen vaak lager. Bovendien heb je dan maar één keer het gedoe van een verbouwing. Maak dus gebruik van logische momenten om jouw huis onder handen te nemen.
  • Maak gebruik van subsidies: Verbouwen kost geld. Gelukkig helpt de overheid een handje bij een aantal maatregelen die duurzaam zijn. Maak bijvoorbeeld gebruik van subsidies en de duurzaamheidslening
  • Woon je in een historisch gebouw? Dan werkt verduurzamen vaak nét even anders. Lees hier meer over historische gebouwen verduurzamen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten