In Nederland gaan we de komende jaren steeds meer koken en verwarmen zonder aardgas. Het is logisch dat jij als bewoner nog niet precies weet hoe dat eigenlijk werkt. Op deze pagina vind je wat jij moet weten over aardgasvrij wonen, en welke stappen slim zijn om nu al te nemen.
Waarom aardgasvrij? Hoe gaan we dan verwarmen & koken? Ik ben huurder, wat kan ik al zelf doen? Wat gaat het kosten? Wat moet ik doen? Ik ben huiseigenaar, wat kan ik al zelf doen? Wat is de rol van de gemeente?Met mijn buurt aan de slag, waar begin ik? Ik ben lid van een VvE, wat kan ik doen?
Staat jouw vraag er niet tussen?
Bekijk meer veelgestelde vragen
Moet jij nu al iets doen?
Het korte antwoord: meestal niet, maar het kan wel slim zijn. Nederland neemt tot 2050 de tijd om van het gas af te gaan, en dat gaat voor een groot deel wijk voor wijk. Je gemeente heeft de taak om te zorgen dat dit gebeurt op een manier die voor iedereen acceptabel en betaalbaar is.
Waarom is het dan soms toch slim om al te beginnen? Je kunt bijvoorbeeld met kleine óf grote maatregelen energie besparen, en dat scheelt geld. In sommige gevallen is het ook al voordelig om over te stappen op een duurzame manier van verwarmen zoals een warmtepomp. Of ga vast in gesprek met je buren als je de plannen van je gemeente liever voor bent.
Aan de slag met je buurt
Het is vaak slim om met je buurt samen te werken als je wil overstappen naar een alternatief voor aardgas. Je maakt gebruik van elkaars kennis en ervaring, en samen inkopen kan voordelig zijn. Misschien is een collectieve oplossing zoals een warmtenet zelfs wel een goede oplossing voor jullie buurt. Maar waar begin je, en welke stappen moet je eigenlijk nemen? We helpen je op weg met een helder stappenplan.