In Nederland gaan we de komende jaren steeds meer koken en verwarmen zonder aardgas. Het is logisch dat jij als bewoner nog niet precies weet hoe dat eigenlijk werkt. Op deze pagina vind je wat jij moet weten over aardgasvrij wonen, en welke stappen slim zijn om nu al te nemen.  

kat radiator

Benieuwd hoe anderen aardgasvrij wonen ervaren?

Aardgasvrij wonen is nog nieuw, maar gelukkig zijn er al bewoners die je voorgingen en hun ervaringen graag met je delen.

Ja, ik wil ervaringen lezen

Moet jij nu al iets doen? 

Het korte antwoord: meestal niet, maar het kan wel slim zijn. Nederland neemt tot 2050 de tijd om van het gas af te gaan, en dat gaat voor een groot deel wijk voor wijk. Je gemeente heeft de taak om te zorgen dat dit gebeurt op een manier die voor iedereen acceptabel en betaalbaar is.

Waarom is het dan soms toch slim om al te beginnen? Je kunt bijvoorbeeld met kleine óf grote maatregelen energie besparen, en dat scheelt geld. In sommige gevallen is het ook al voordelig om over te stappen op een duurzame manier van verwarmen zoals een warmtepomp. Of ga vast in gesprek met je buren als je de plannen van je gemeente liever voor bent. 

Tips voor huiseigenaren Tips voor huurders

Aan de slag met je buurt

Het is vaak slim om met je buurt samen te werken als je wil overstappen naar een alternatief voor aardgas. Je maakt gebruik van elkaars kennis en ervaring, en samen inkopen kan voordelig zijn. Misschien is een collectieve oplossing zoals een warmtenet zelfs wel een goede oplossing voor jullie buurt. Maar waar begin je, en welke stappen moet je eigenlijk nemen? We helpen je op weg met een helder stappenplan.

Bekijk het stappenplan

magazine

Magazine: Hoe pak je het slim aan samen met je buren?

Er zijn in Nederland al honderden groepen bewoners aan de slag in hun eigen buurt. HIER maakte een magazine met goede voorbeelden, concrete tips en nuttige kennis. Handig als je zelf wil starten met buren!

Download het magazine