Duurzaam gas is een goed alternatief voor aardgas omdat het geen fossiele brandstof is, en het zorgt voor minder CO₂ uitstoot. Er is bijvoorbeeld groen gas, en ook waterstof is een vorm van duurzaam gas. Op deze pagina leggen we uit hoe dat werkt en hoe het een rol kan spelen als we stoppen met aardgas. 

Snel naar:

biogas

 

Duurzaam gas: hoe werkt dat?

Groen gas

Groen gas kan gemaakt worden uit biogas, synthetisch gas en waterstof. Biogas wordt gemaakt door mest, rioolslib, gft, mais, glycerine en ander organisch afval in een vat te laten vergisten. Dit gebeurt vanzelf: tijdens dit vergistingsproces komt methaan vrij, het hoofdbestanddeel van aardgas. Dit methaan noemen we biogas. 

Groene waterstof

Waterstof (H₂) wordt gemaakt door water te splitsen met behulp van (een overschot aan) groene stroom. Het wordt nu vooral gebruik voor auto's en de industrie. Er wordt verwacht dat we in de toekomst een deel van onze huizen kunnen verwarmen met waterstof. Waterstof kan namelijk relatief makkelijk door de gasleidingen vervoerd worden. Het enige probleem is dat er niet genoeg groene stroom beschikbaar is voor de productie. 

Synthetisch gas

Synthetisch gas kan gemaakt worden door waterstof te laten reageren met CO2. Maar nu het steeds duidelijker wordt dat we waterstof direct kunnen gebruiken in onze woningen, wordt deze optie minder realistisch.

Wat merk je ervan in huis?

Niets, alles werkt precies hetzelfde als met aardgas. Je kan dezelfde radiatoren gebruiken en ook het gasfornuis kan blijven staan. Het ruikt zelfs hetzelfde, want er wordt bij de productie een gas-geurtje aan toegevoegd. Dat is nodig, dan kun je als bewoner nog steeds ruiken als er ergens een gaslek is.

Omdat er niet veel biogas en synthetisch gas beschikbaar is, is het wel goed om je gasverbruik zo ver mogelijk terug te dringen. Dit kan door energiebesparende maatregelen te nemen zoals goede isolatie en dubbelglas.

Kun je gewoon overstappen?

Biogas, synthetisch gas en waterstof hebben niet dezelfde samenstelling en kwaliteit als aardgas, je kunt ze daarom niet zomaar toevoegen aan het gasnet. Eerst moet het opgewaardeerd worden tot dezelfde kwaliteit die aardgas heeft. Op dat moment mag je het pas "groen gas" noemen. Dit opgewaardeerde gas kan worden toegevoegd aan het aardgas, zodat we het in onze huizen kunnen gebruiken voor verwarmen en warm water. 

Als je kiest voor groen gas, dan betekent dit overigens niet dat je puur biogas of synthetisch gas in huis krijgt. In het gasnet zit namelijk een mix van aardgas en groen gas. Het is voor consumenten helaas niet mogelijk om de groene gassen direct af te nemen. Energieleveranciers bieden daarom groen gas aan als gecompenseerd gas. Hiermee draag je bij aan de opzet van klimaatvriendelijke projecten in het buitenland. De CO₂-uitstoot van aardgas wordt dan ergens anders in de wereld gecompenseerd.

Groen gas in de toekomst

In de toekomst kunnen we in Nederland niet genoeg groen gas produceren om al onze huizen mee te verwarmen. Biogas zal vooral gebruikt worden in situaties waar weinig andere opties zijn. Denk hierbij aan buitengebieden, historische stadscentra en monumentale panden waar het lastiger is om veel te verbouwen en over te gaan op andere manieren van verwarmen. In de transitie naar aardgasvrij wonen kan het ook een goede optie zijn om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een hybride warmtepomp.

Synthetisch gas en waterstof kunnen in de toekomst gebruikt worden om een overschot aan groene energie op te slaan. Dit is handig in periodes waar minder groene stroom beschikbaar is, zoals in de winter. Een goede plek om dit op te slaan is het bestaande gasnet. Het is in dat geval niet nodig om alle gasleidingen uit de grond te halen. Op dit moment is er alleen nog niet genoeg groene stroom om op grote schaal synthetisch gas en waterstof te maken. De groene stroom die er is hebben we hard nodig voor de elektriciteit in onze huizen.