Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen op het dak

Ben je van plan om met zonnepanelen je eigen stroom op te wekken? Goed bezig! Zonnepanelen zijn mogelijk op zowel een schuin als op een plat dak. Maar toch is niet ieder dak geschikt. Het ligt er met name aan of je dak naar het noorden, oosten, zuiden of westen wijst en of er schaduw op valt. 

De meest ideale omstandigheden

Zonnepanelen leveren de meeste elektriciteit op als:

  • ze geplaatst zijn met een hellingshoek van 30-45 graden,
  • het dak waarop ze liggen op het zuiden gericht is,
  • er geen bomen of andere huizen in de weg staan die voor schaduw zorgen,

Ook moet er natuurlijk voldoende ruimte zijn op het dak. Dakramen of schoorstenen kunnen in de weg zitten.

Richting en hellingshoek

Als je zonnepanelen pal op het zuiden liggen, dan is de opbrengst dus het hoogst. Maar ook met een andere richting kunnen zonnepanelen interessant zijn. Als je ze op het zuidwesten of zuidoosten legt, brengen ze ook nog veel op: gemiddeld maar 5-10% minder dan in de ideale situatie.

Zelfs zonnepanelen op het oosten of westen kunnen voordeel opleveren. De opbrengst is dan ongeveer 20-25% lager dan wanneer de panelen op het zuiden liggen.

Een hellingshoek van 30-45 graden is het meest ideaal voor de stroomopbrengst van een enkel zonnepaneel, maar een zonnepaneel kan ook minder schuin of schuiner worden geplaatst. Bij bijvoorbeeld een hellingshoek van 15 graden neemt de opbrengst van een paneel op het zuiden af met slechts 5%. Hetzelfde geldt voor een hoek van 60 graden. Een andere hoek kan nog steeds de moeite waard zijn.

Bron: Milieu Centraal. Bekijk hun overzicht van de opbrengst van zonnepanelen per richting en hellingshoek.

Let op bij een plat dak

Wanneer je zonnepanelen plaatst in een kleinere hellingshoek (bijvoorbeeld 20 graden), passen er meer panelen op het dak, omdat je ze dan dichter op elkaar kunt plaatsen zonder te veel slagschaduw. Dit zorgt voor een grotere opbrengst van je zonnedak. Plaats je ze in een grotere hoek? Dan is er meer afstand tussen de panelen nodig, waardoor er in totaal minder panelen op je dak passen. 

Check je dak
 

  • Zonnepanelencheck

Je checkt gemakkelijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de Zonnepanelencheck van Milieu Centraal. 

  • Zonatlas en Zonnekaart

Voor een indicatie of jouw dak en de daken in jouw buurt geschikt zijn voor panelen, kun je ook de Zonatlas bekijken. Die brengt alle daken van een gemeente in kaart. Voor de meeste gemeenten in Nederland is er informatie te vinden. Een alternatief is de Zonnekaart

Het is handig om te kijken wat deze tools zeggen over jouw dak! Ze vertellen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak zouden passen en hoeveel stroom er opgewekt kan worden. Daarnaast geven ze aan wat de terugverdientijd is. Er wordt rekening gehouden met de hoogte van je huis, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zonuren.

Let op: je krijgt hiermee een goede eerste inschatting. Het is verstandig om de details van je dak zelf goed na te gaan. 

Dak sterk genoeg?

Controleer goed of jouw dak het extra gewicht van de zonnepanelen, constructie en ballast – nodig zodat je panelen er niet afwaaien – kan dragen. Zeker bij een plat dak. Weet je het niet zeker? Vraag het dan aan een constructeur.

Vergunning nodig?

Voor zonnepanelen op eigen dak heb je in principe geen vergunning nodig, mits je je aan de regels houdt. Op de site van de Rijksoverheid vind je de details. 

Woon je in een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je wel een vergunning nodig, maar de regels zijn in het voorjaar van 2020 versoepeld. Meer info vind je op cultureelerfgoed.nl.

Check hoe je buren energie besparen!

Speciaal voor jou maakten we een overzicht van alle buren in Nederland die energiebesparende maatregelen hebben. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, besparing én de juiste uitvoerder! 

 Naar de website van SlimmeBuur

Meer informatie

Voor meer informatie en tips verwijzen we je door naar Milieu Centraal en de Consumentenbond:

Bekijk ook deze handige video van de Consumentenbond:

Informatie voor monumenteigenaren

Woon je in een monument en wil je zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Kijk eens op deze sites:

Snel naar...

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten