Ben je van plan om met zonnepanelen je eigen stroom op te wekken? Goed bezig! Zonnepanelen zijn mogelijk op zowel een schuin als op een plat dak. Maar toch is niet ieder dak geschikt. Het ligt er met name aan of je dak naar het noorden, oosten, zuiden of westen wijst en of er schaduw op valt. 

De meest ideale omstandigheden

Zonnepanelen leveren de meeste elektriciteit op in deze situatie: op een dak op het zuiden, met een hellingshoek van 30-40 graden. Er staan geen bomen of andere huizen in de weg die voor schaduw zorgen.

Windrichting

Als je zonnepanelen pal op het zuiden liggen, dan is de opbrengst dus het hoogst. Maar als je ze op het zuidwesten of zuidoosten legt, brengen ze ook nog veel op: gemiddeld maar 10% minder dan in de ideale situatie.

Zelfs zonnepanelen op het oosten of westen kunnen voordeel opleveren: de opbrengst is dan ongeveer 20% lager dan wanneer de panelen op het zuiden liggen.

Hellingshoek

Een hellingshoek van 30-40 graden is het meest ideaal voor de stroomopbrengst van een enkel zonnepaneel. Is de hellingshoek kleiner, bijvoorbeeld 20 graden? Dan neemt de opbrengst van het paneel af met ongeveer 10%.

Datzelfde geldt ook als een paneel schuiner wordt geplaatst, bijvoorbeeld in een hoek van 50 graden. Ook dan is de opbrengst van je zonnepaneel ongeveer 10% lager dan onder ideale omstandigheden.

Let op: Een enkel zonnepaneel levert de meeste elektriciteit op in een hellingshoek van 30-40 graden (36 graden om precies te zijn). Maar een heel zonnedak geeft je het hoogste rendement (kWh per m2 dak) wanneer je de panelen in een hoek van 20 graden plaatst. Er passen dan namelijk meer panelen op het dak, omdat je ze dichter op elkaar kunt plaatsen – zonder te veel slagschaduw. In een grotere hoek is er meer afstand tussen de panelen nodig, doordat slagschaduw anders voor een lagere opbrengst zorgt. 

Check je dak

Zonnepanelencheck

Je checkt gemakkelijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen met de Zonnepanelencheck van Milieu Centraal. 

Zonatlas en Zonnekaart

Voor een indicatie of jouw dak en de daken in jouw buurt geschikt zijn voor panelen, kun je ook de Zonatlas bekijken. Die brengt alle daken van een gemeente in kaart. Voor de meeste gemeenten in Nederland is er informatie te vinden. Een alternatief is de Zonnekaart

Het is handig om te kijken wat deze tools zeggen over jouw dak! Ze vertellen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak zouden passen en hoeveel stroom er opgewekt kan worden. Daarnaast geven ze aan wat de terugverdientijd is. Er wordt rekening gehouden met de hoogte van je huis, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zonuren.

Let op: je krijgt hiermee een goede eerste inschatting. Het is verstandig om de details van je dak zelf goed na te gaan. 

Dak sterk genoeg?

Zorg dat een installateur goed controleert of jouw dak het extra gewicht van de zonnepanelen, constructie en ballast (zodat je panelen er niet afwaaien) kan dragen. Zeker bij een plat dak.

Vergunning nodig?

Voor zonnepanelen op eigen dak heb je in principe geen vergunning nodig, mits je je aan de regels houdt. Op de site van de Rijksoverheid vind je de details. 

Woon je in een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan heb je wel een vergunning nodig, maar de regels zijn in het voorjaar van 2020 versoepeld. Meer info vind je op cultureelerfgoed.nl.

Vraag de buren om tips

Een advies van een buur is goud waard. Om te zorgen dat jij die buurman met handige tips niet alleen toevallig op de buurtbarbecue tegenkomt, hebben we SlimmeBuur.nl in het leven geroepen. Hier verzamelen we zoveel mogelijk SlimmeBuren. Ze delen er hun ervaring met isolatie en zonnepanelen. Zo zie je meteen welke buren je om tips kan vragen. Bespaar je de energie en zoek een SlimmeBuur!

verrekijker

Jouw dak niet geschikt voor eigen zonnepanelen?

Kijk of je mee kunt doen aan een gezamenlijk zonproject in jouw dorp of stad. Zo profiteer je toch van lokale duurzame energie!

Meer informatie

Meer informatie

Voor meer informatie en tips verwijzen we je door naar Milieucentraal en de Consumentenbond:

Bekijk ook deze handige video van de Consumentenbond:

Lees ook:

Deze relevante blogs verschenen op hier.nu:

Snel naar...