Je huis aardgasvrij maken of isoleren kost geld. Vaak verdien je het terug, maar toch is het een flinke investering. Gelukkig zijn er verschillende subsidies die het een stuk aantrekkelijker maken. En als je zelf niet genoeg (spaar)geld hebt liggen, kun je lenen tegen een lage rente. Op deze pagina zetten we de belangrijkste regelingen op een rij.

Snel naar:

Subsidie op isolatie, warmtepomp, warmtenet en zonneboiler (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren kun je subsidie krijgen die de moeite waard is. Je moet de maatregelen wel laten uitvoeren door een bedrijf. Als je zelf isolatie aanbrengt of een warmtepomp installeert kom je niet in aanmerking. 

Isolatie

Bij isolatiemaatregelen krijg je ongeveer 30% van de kosten terug. Hoeveel het precies is, verschilt per maatregel en wordt berekend per vierkante meter. Het is belangrijk om te weten dat je alleen subsidie krijgt als je twee maatregelen laat uitvoeren. Dit mag nog een isolatiemaatregel zijn, of één van de andere maatregelen zoals een warmtepomp. Bekijk hier de overige voorwaarden en hoe je de subsidie aanvraagt.

Warmtepomp

Bij een warmtepomp bepaalt het model dat je aanschaft hoeveel subsidie je krijgt. Het begint bij €750 en kan oplopen tot €7000 bij een zeer krachtige warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp met genoeg vermogen voor een gemiddeld woonhuis is ongeveer €3000. Bekijk hier alle voorwaarden en een lijst van warmtepompen en subsidiebedragen.

Warmtenet

Als je jouw huis laat aansluiten op een warmtenet krijg je €3325 subsidie. De aansluiting moet daarvoor door een warmteleverancier aangelegd worden. Dit is alleen mogelijk als er een warmtenet in jouw buurt ligt of aangelegd wordt. Bekijk hier alle voorwaarden.

Zonneboiler

Bij een zonneboiler bepaalt het model dat je aanschaft hoeveel subsidie je krijgt. Het begint bij €400 en kan oplopen tot €2700. Bekijk hier alle voorwaarden en een lijst van zonneboilers en subsidiebedragen.

Subsidie op energie besparen met je VvE (SEEH)

Met de Subsidie energiebesparing eigen huis kun je als VvE een bijdrage krijgen voor:

  • Energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
  • Energiebesparende maatregelen, waaronder isolatiemaatregelen of aanvullende energiebesparende maatregelen of voor een samenhangend 'zeer energiezuinig pakket'
     
  • Lees hier meer over de SEEH voor VvE's

Zonnepanelen: BTW terugvragen en de salderingsregeling

Wie zonnepanelen aanschaft wordt op twee manieren geholpen. Je betaalt 21% minder omdat je de BTW terug mag vragen, en de salderingsregeling zorgt ervoor dat de stroom die jouw panelen opwekken veel waard is. 

BTW terugvragen

Als je zonnepanelen op je dak legt, kun je de BTW die je betaalt terugvragen via de belastingdienst. Voor ondernemers is dat heel herkenbaar, die doen namelijk altijd 'BTW aangifte'. Maar de meeste particulieren zullen dit niet gewend zijn, en niet iedereen krijgt energie van belastingaangifte doen. Gelukkig bieden veel installateurs van zonnepanelen aan om dit voor je te regelen. Controleer bij het bedrijf dat jij op het ook hebt of ze dit voor je doen, en je hoeft je verder meestal geen zorgen te maken. Op de website van Milieu Centraal lees je meer over waarom je die BTW kunt terugvragen en hoe dat precies werkt.

De salderingsregeling

Om zonnepanelen te stimuleren, beloont de overheid iedereen die groene stroom op het net zet. Dat gaat zo: het energiebedrijf verrekent de stroom die jij aan het net levert met de stroom die jij van het net afneemt. Het energiebedrijf betaalt jou voor het terugleveren dezelfde stroomprijs als die jij betaalt voor de stroom die je afneemt (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020). Dit heet salderen en is gunstig voor jou. Deze regeling wordt vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd. Zonnepanelen blijven daarna wél nog steeds een slimme investering. De overheid zet erop in dat je ze binnen 7 á 8 jaar terugverdient. Daarna maakt je winst met je zonnepanelen.

De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Heb je niet genoeg spaargeld om uit te geven aan energiebesparende maatregelen? Of geef je dat liever uit aan iets anders? Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een aantrekkelijke rente lenen om je huis te verduurzamen. Zowel particulieren als VvE's kunnen van de lening gebruikmaken. Lees meer informatie over de Energiebespaarlening of kijk het filmpje hieronder. 

uitzoeken slimmebuur

Betrouwbaar advies van je buur? 

Je buur heeft misschien al energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen, genomen en helpt je graag met advies over een betrouwbare leverancier. Je vindt ze via slimmebuur.nl

Zoek jouw SlimmeBuur