Duurzame energie opwekken met zonnepanelen op eigen dak. Wat kost het en wat levert het op? Handig om te weten voordat je zonnepanelen aanschaft.

Terugverdientijd

Dit kosten zonnepanelen

Een set van 10 zonnepanelen inclusief installatie en btw kost ongeveer 5.000 euro, zo stelt Milieu Centraal (prijs juli 2021). De btw kun je terugvragen bij de Belastingdienst: dat levert je 800 euro op.

Dit leveren ze op

Door zelf duurzame stroom op te wekken met zonnepanelen op je dak, maak je winst. Je kunt die vergelijken met 4% spaarrente (bron: Milieucentraal). Dat betekent dat zonnepanelen een slimme investering zijn! 

Als je in 2021 zonnepanelen aanschaft, dan is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Na die 7 jaar ga je aan je panelen verdienen, doordat je flink op je elektriciteitsrekening bespaart. In deze berekening is overigens rekening gehouden met de nieuwe salderingsregeling.

Wat is salderen?

Zo werkt het nu

Zonnepanelen op je dak wekken elektriciteit op. Een deel van die stroom gebruik je direct, bijvoorbeeld als je de afwasmachine aanzet terwijl de zon schijnt. Maar als iedereen naar werk en school is en geen stroom gebruikt, wekken de zonnepanelen nog steeds wel elektriciteit op. Die stroom wordt dan geleverd aan het elektriciteitsnet.

Om zonnepanelen te stimuleren, beloont de overheid iedereen die groene stroom op het net zet. Dat gaat zo: het energiebedrijf verrekent de stroom die jij aan het net levert met de stroom die jij van het net afneemt. Het energiebedrijf betaalt jou voor het terugleveren dezelfde stroomprijs als die jij betaalt voor de stroom die je afneemt (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020). Dit heet salderen en is gunstig voor jou.

Meer stroom opwekken dan verbruiken

Als je meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt, gebeurt er iets anders. Dan ga je het overschot aan stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt hiervoor een terugleververgoeding. Wat levert je stroom dan op? Helaas minder dan wanneer je saldeert. De vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt tussen de 3 en 12 cent per kWh.

Salderingsregeling vanaf 2025

Met twee jaar uitstel wordt de salderingsregeling vanaf 2025 afgebouwd (dat is het plan zoals minister Jetten in zijn Zonnebrief van 20 mei 2022 heeft geschetst). Het deel opgewekte stroom dat je mag salderen wordt dan elk jaar wat minder. Zo mag je in de jaren 2023 en 2024 nog 100 procent salderen. Daarna wordt het percentage elk jaar minder (zie tabel hieronder), tot je in 2031 niks meer kunt salderen.

  2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
te salderen percentage oorspronkelijk voorstel 100 91 82 73 64 55 46 37 28 0
te salderen percentage nieuw voorstel Jetten 100 100 100 64 64 55 46 37 28 0


Maar laat je niet afschrikken: het blijft nog steeds financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren op je dak. Zonnepanelen hebben een technische levensduur van 25 jaar en de overheid zorgt dat je je investering nog steeds binnen 7 à 8 jaar terugverdient. Ook zorgt de hierboven genoemde terugleververgoeding (hoeveelheid teruggeleverde energie die na de toepassing van de salderingsregeling nog overblijft) dat zonnepanelen financieel aantrekkelijk blijven.

Geschikte meter

Vanaf 1 januari 2023 is het met zonnepanelen verplicht om een meter te hebben die zowel meet hoeveel stroom je koopt als hoeveel je teruglevert (een slimme meter of een alternatief daarvoor). 

Plannen voor eigen zonnepanelen? Wacht niet

Wil jij zonnepanelen op je dak en wil je er zoveel mogelijk uithalen? Wacht dan niet te lang. Als je je panelen nu op het dak legt, dan profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.

collectief zonnepark

Is de investering voor zonnepanelen op eigen dak te groot?

Kijk dan of je een aandeel kunt kopen in een gezamenlijk zonnedak of -park in jouw dorp of stad. Zo profiteer je toch van lokale duurzame energie!

Meer informatie