Voor zonnepanelen op eigen dak heb je voldoende dakoppervlak nodig. Afhankelijk van in welke opstelling je de panelen wilt plaatsen, kun je inschatten hoeveel ruimte ze innemen. En dus hoeveel panelen je kunt installeren.

Schuin of plat dak?

Zowel een schuin als een plat dak kan geschikt zijn voor zonnepanelen. Bij een schuin dak bevestig je panelen tegen het dak aan. Controleer of je dak de goede richting en hellingshoek heeft voor voldoende opbrengst.

Op een plat dak plaats je zonnepanelen anders dan op een schuin dak. Je zet ze meestal een beetje schuin, maar niet té schuin. Dan werken ze het beste. Ze hebben dan nog steeds een goede opbrengst, maar minder last van wind en slagschaduw. Vanaf de straat zijn ze dan ook minder zichtbaar.

Je kunt panelen op een plat dak op verschillende manieren plaatsen. Het type opstelling bepaalt hoeveel panelen er op je dak passen. Het standaardformaat van een zonnepaneel is 99 cm x 165 cm. Er bestaan ook andere formaten.

Een installateur kan je meer vertellen over wat de mogelijkheden specifiek voor jouw dak zijn en hoe je de zonnepanelen het beste kan plaatsen.

Zonnepanelen op een schuin dak  //\

Heb jij een schuin dak? 

 • Een dak gericht op het zuiden zorgt voor de hoogste stroomopbrengst per paneel. Wijst de ene kant van je dak naar het oosten? Dan is de opbrengst wat minder, maar kunnen de panelen nog steeds de investering waard zijn. Je kunt de zonnepanelen dan aan beide zijden van het dak (oost én west) plaatsen.
   
 • Op een schuin dak kun je zonnepanelen dicht tegen elkaar aan leggen. Reken standaard 1,6 vierkante meter per paneel aan schuindakoppervlak.
   
 • Op een schuin dak zijn de zonnepanelen zichtbaar.
zonnepanelen op schuin dak
Zonnepanelen op schuin dak

Zonnepanelen op een plat dak

Is jouw dak plat? Dan kun je kiezen uit twee opstellingen voor het plaatsen van zonnepanelen:

1. Alle panelen wijzen naar het zuiden   /    /    /   
(zuid-opstelling)

 • De zuid-opstelling zorgt voor de hoogste stroomopbrengst per paneel.
  • Maar wel midden op de dag, wanneer jij misschien geen of weinig stroom verbruikt.
  • Kan in de toekomst minder opleveren door het vervallen van de salderingsregeling, en wanneer je geen batterij hebt om de stroom in op te slaan.
 • Ga uit van een hellingshoek van 20 graden. Dat is het meest gunstig voor een dak vol zonnepanelen in zuid-opstelling.
   
 • Deze opstelling kost de meeste ruimte, omdat er afstand tussen de panelen nodig is. Anders zorgt het ene paneel voor schaduw op het andere paneel. Reken ongeveer 4 vierkante meter dakruimte per paneel (bij een hellingshoek van 20 graden). Noot: de achterste panelen hebben iets minder ruimte nodig.
zonnepanelen zuid-opstelling
Zonnepanelen gericht op het zuiden (zuid-opstelling)

2. De panelen staan als een dakje tegen elkaar aan en wijzen naar het oosten én westen  /\/\/\
(oost-west-opstelling)

 • Deze opstelling zorgt voor minder stroomopbrengst per paneel dan een zuid-opstelling.
  • Maar je kunt de stroom wellicht wel direct gebruiken, omdat de panelen stroom opwekken op het moment dat je de meeste stroom verbruikt: in de ochtend en eind van de middag.
  • Dan is deze opstelling voordeliger wanneer je vanaf 2023 minder of niet meer kunt salderen, en je geen thuisbatterij hebt om de opgewekte stroom in op te slaan voor een ander moment.
 • Ga uit van een hellingshoek van 10 graden. Dat is het meest gunstig in deze opstelling.
   
 • Ga uit van ongeveer 1,6 vierkante meter dakruimte per paneel (bij een hellingshoek van 10 graden).
Zonnepanelen oost-west-opstelling
Zonnepanelen in oost-west-opstelling

Hoeveel dakoppervlak nodig per zonnepaneel

Deze plaatjes geven dat handig weer. Je ziet de verschillende opstellingen voor zonnepanelen en hoeveel dakoppervlak je nodig hebt per paneel (bij standaard formaat van 99 cm x 165 cm).

opstellingen zonnepanelen op dak
Van links naar rechts: schuin dak, zuid-opstelling (in hellingshoek van 20 graden), oost-west-opstelling (hellingshoek van 10 graden)

Het verschilt per dak welke opstelling het meest gunstig is.

Om rekening mee te houden

 • De dakrand moet altijd bereikbaar blijven. Je moet dus altijd wat ruimte overlaten rondom je panelen. Je mag niet het hele dak vol leggen.
 • Meer zonnepanelen is niet altijd beter voor de portemonnee. Dat hangt af van je stroomverbruik. Je wilt dat je stroomverbruik en de opbrengst van de panelen op elkaar afgestemd zijn.
 • De keuze voor het aantal panelen hangt ook af van je elektra-aansluiting. Lees er hier meer over.

Tip

Met de Zonnepanelencheck van Milieu Centraal kom je erachter hoeveel panelen er op jouw dak passen. 

Vraag de buren om tips

Bespaar je de energie en zoek een SlimmeBuur voor tips! Op SlimmeBuur.nl delen SlimmeBuren hun ervaring met zonnepanelen en isolatie. Op de kaart zie je meteen welke buren je om tips kan vragen.

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Ze verschillen in prijs, kwaliteit en de hoeveelheid elektriciteit die ze kunnen opwekken. Vrijwel alle zonnepanelen zijn blauw of zwart. 

Het soort paneel wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waar de zonnecellen van gemaakt zijn. De meest gebruikelijke panelen zijn polykristallijne en monikristallijne zonnepanelen.

 • Polykristallijne zonnepanelenBlauwe panelen met een onbespoten aluminium frame. Goedkoper in aanschaf, maar wekken iets minder elektriciteit op dan de monokristallijne panelen.
   
 • Monokristallijne zonnepanelenZwarte panelen met vaak een zwart gespoten frame. Deze panelen zorgen voor iets meer opbrengst. Veel mensen vinden dit type mooier dan de blauwe, omdat ze minder opvallen. Ze zijn wel wat duurder, meestal een paar tientjes per paneel meer.

​​​​​​​Er zijn nog meer soorten zonnepanelen. Bijvoorbeeld PVT panelen: zonnepanelen waarmee je tegelijkertijd ook warmte opwekt die je kunt gebruiken voor het verwarmen van water of het voeden van een warmtepomp. Kijk voor meer informatie over verschillende typen zonnepanelen op de site van de Consumentenbond.

verrekijker

Is jouw dak niet geschikt voor eigen zonnepanelen?

Kijk of je mee kunt doen aan een gezamenlijk zonproject. Zo profiteer je toch van lokale duurzame energie!

Meer informatie

Meer informatie: 

Bekijk ook deze handige video van de Consumentenbond:

Informatie voor monumenteigenaren

Woon je in een monument en wil je zelf duurzame elektriciteit opwekken met zonnepanelen? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Kijk eens op deze sites:

Snel naar...