De postcoderoosregeling is geen vetpot. Maar door handig gebruik van een participatiesubsidie en slimme afspraken met de gemeente Voorst en netbeheerder Liander realiseert EnergieRijk Voorst een mooi rendement van 6 procent.

Aanvankelijk zag de coöperatie het somber in met de postcoderoos, vertelt Otto Hettinga, initiatiefnemer van EnergieRijk Voorst en tevens werkzaam bij Alliander. “Het enthousiasme dat uit het Energieakkoord een regeling zou volgen voor collectieve projecten ebde weg toen bleek hoe complex en onrendabel de postcoderoosregeling was. Maar door een subsidie van de provincie en een slimme afspraak met de gemeente Voorst hebben we toch een mooi postcoderoosproject gerealiseerd.”

Provinciesubsidie

De coöperatie maakt gebruik van een subsidie van de provincie Gelderland voor lokale hernieuwbare energieprojecten. Deze participatiesubsidie is bedoeld voor projecten waarin minimaal vijftig bewoners investeren. Hettinga: “Aan ons project doen 54 huishoudens mee, samen hebben zij 100.000 euro ingebracht. Daarbovenop krijgen we 25.000 euro subsidie van de provincie, waarmee 25 procent van onze investering is gedekt. Zonder deze participatiesubsidie zouden we het project niet gerealiseerd krijgen.

Rendement van 6 procent

Deelnemers konden zich inkopen in de installatie voor 250 euro per zoncertificaat, wat recht geeft op de stroomopbrengst van één zonnepaneel. Na 10 jaar hebben deelnemers 400 euro verdiend: hun investering plus een rendement van 6 procent per jaar. De belastingkorting krijgen deelnemers verrekend op hun energierekening door Greenchoice, die de opgewekte stroom van de coöperatie afneemt. Hettinga: “Leden kunnen overstappen naar deze leverancier, maar zijn dit niet verplicht. Door de vergoeding per nieuwe klant en de administratieve lastenverlichting is overstappen wel aantrekkelijk voor zowel coöperaties als de leden zelf. Anders moeten leden de verrekening van de belastingkorting zelf met hun leverancier regelen. Op dit moment is de helft overgestapt.”

Gunstige afspraken

De installatie op het dak van het gemeentehuis produceert sinds november 2015 stroom. De installatie gebruikt de bestaande aansluiting van het gemeentehuis via een zogenoemde ‘LDE-aansluiting’. De ‘LDE-aansluiting’ is door Liander aangeboden in een pilot. Hettinga: “Een eigen aansluiting zou 27.000 euro kosten. De LDE-aansluiting op de meter van de gemeente kostte slechts 3.700 euro. Dat scheelt 50 euro per zoncertificaat.” De leverancier van de panelen biedt tien jaar garantie op de stroomopbrengst. Na 10 jaar neemt de gemeente de installatie over voor 25 procent van de investering en is het project afgerond. Dan benut de gemeente de opgewekte zonnestroom voor eigen gebruik. Hettinga: “Het zou kunnen dat we tegen die tijd toch beslissen om de installatie niet te verkopen en zelf doorgaan met produceren. Maar de overnamegarantie en restwaarde bieden wel een prettige zekerheid. Daarmee is onze businesscase waterdicht.”

Nieuwe daken

Het succes van het eerste project smaakt naar meer, zegt Hettinga. “We hebben al een shortlist met andere potentiële daken waarop we samen met de gemeente installaties willen realiseren. Over een aantal daken zijn we inmiddels in gesprek, waaronder een parkeergarage. We hopen dat we de daken, net als het gemeentedak, kosteloos mogen gebruiken.” Met de animo onder omwonenden zit het in ieder geval goed; de coöperatie heeft aan het eerste project een wachtlijst overgehouden. Hettinga: “We hopen dit jaar nog meerdere projecten te realiseren. Een eerste project kost veel tijd, maar we gaan ervan uit dat het steeds makkelijker gaat.”