Coöperatie Energie-U werkt op een opvallende manier aan opschaling. Met het concept Buurtstroom begeleidt de coöperatie sinds dit jaar buurtgenoten in de stad Utrecht die samen zonne-energie willen realiseren. Coördinator Dorien Bartels licht de ins en outs toe en is nu al trots. “We hebben al dertig aanmeldingen voor zonprojecten!”

Wat is Buurtstroom?

“Met Buurtstroom geven we invulling aan postcoderoosprojecten. Omdat niet iedereen dat begrip kent, bedachten we de naam Buurtstroom. Het gaat tenslotte om stroom in én voor de buurt. Het geeft bewoners de kans om te investeren in projecten om de hoek. In plaats van één project met Energie-U hopen we zo meerdere projecten te realiseren in onze ambitie om de hoeveelheid lokale duurzame energieopwekking in een grote stad als Utrecht aanzienlijk te vergroten. Voor dit jaar zijn er al dertig aanmeldingen voor projecten. Binnenkort realiseren we het eerste project.”

Hoe werkt het?

“Mensen die nadenken over een zonnestroomproject roepen we op om naar onze bijeenkomsten te komen. En om alvast na te denken over een geschikt dak van minimaal 250 vierkante meter. Ter vergelijking: dat is de gemiddelde grootte van een gymzaal. We helpen beginnende initiatieven kosteloos met het voorwerk van het traject. Als een project doorgaat, hanteren we een fee van 5 procent om volgend jaar het voortraject weer gratis te kunnen aanbieden aan anderen. De initiatiefnemers leggen zelf contact met de dakeigenaar, doen de communicatie en betrekken buurtgenoten.”

Hoe doet de buurt mee?

“Mensen kunnen een aandeel kopen in een zonnecentrale in hun eigen buurt. Omdat we pas net zijn begonnen met het concept, werken we nog aan de basismodellen. Dat worden er twee: aanschaf in één keer of op afbetaling. Op die manier maken we projecten toegankelijk voor zowel mensen met een eigen huis als mensen met een huurwoning. Aandelen zijn 100 Wattpiek per stuk en kun je aanschaffen tot het maximum verbruik van je eigen huishouden. Iemand die 3.000 kWh per jaar verbruikt, kan dus 30 aandelen kopen. Buurtstroom is niet bedoeld om rijk van te worden, maar om met elkaar duurzame energie op te wekken en er een leuk rendement op de energierekening aan over te houden.”

Hoe organiseer je de projecten onder de paraplu van één coöperatie?

“Een project dat gerealiseerd gaat worden, brengen we onder in een nieuwe Buurtstroomcoöperatie van Energie-U. Participerende buurtgenoten worden kosteloos lid van deze coöperatie, zodat lidmaatschapsgeld geen drempel is om mee te doen. Door de coöperaties van Buurtstroom en Energie-U te scheiden, kun je verschillende afspraken maken. We willen namelijk niet dat leden stemrecht in elkaars projecten krijgen. Daarnaast kent de nieuwe coöperatie andere verantwoordelijkheden en risico’s dan Energie-U. Het vergt een andere organisatie, omdat de projecten vijftien jaar moeten lopen. Uiteraard blijft Buurtstroom een activiteit van Energie-U. De banden zijn en blijven dus nauw.”

Dit interview is geschreven naar aanleiding van het HIER opgewekt magazine 2016. Met medewerking van Dorien Bartels (Coöperatie Energie-U).