Gelukkig hoeft het wiel niet iedere keer opnieuw gevonden te worden. Wat hebben andere bewonersinitiatieven al geleerd in hun reis op weg naar een aardgasvrije buurt? Hoe zien hun aanpakken eruit in de praktijk? In dit dossier vind je voorbeelden waar je van kunt leren. 

Rapport: Lessen van de voorhoede

SIE en HIER

HIER en SIE deden onderzoek naar de koplopers onder de bewonersinitiatieven. Wat gaat er al goed, en waar lopen ze nog tegenaan? We delen lessen waar zowel bewoners als overheden veel van kunnen leren. 

Download het rapport

Magazine voor startende initiatieven

magazine

HIER maakte een magazine voor bewoners die samen met hun buurt willen werken aan aardgasvrij. Hierin vind je voorbeelden van andere initiatieven, artikelen die het proces inzichtelijk maken en concrete tips. 

Download het magazine

20 lessen over bewonersinitiatief

20 lessen

De Participatiecoalitie - met onder andere HIER - begeleidt bijna 200 initiatieven die zich hardmaken voor duurzame warmte in hun buurt. Hoe werken ze samen met hun gemeente? En welke knelpunten moeten opgelost worden?

Download de lessen

Lokaal warmtenet in beeld 

Energiecoöperatie Ketelhuis WG werkt volgens het motto 'als het ergens kan dan kan het hier, en als het hier kan dan kan het overal.' In onderstaande video leggen de initiatiefnemers uit hoe hun aanpak moet leiden tot een duurzaam warmtenet voor de hele buurt.

In dit dossier: