Gelukkig hoeft het wiel niet iedere keer opnieuw gevonden te worden. Wat hebben andere bewonersinitiatieven al geleerd in hun reis op weg naar een aardgasvrije buurt? Hoe zien hun aanpakken eruit in de praktijk? In dit dossier vind je voorbeelden waar je van kunt leren. 

Rapport: Lessen van de voorhoede

SIE en HIER

HIER en SIE deden onderzoek naar de koplopers onder de bewonersinitiatieven. Wat gaat er al goed, en waar lopen ze nog tegenaan? We delen lessen waar zowel bewoners als overheden veel van kunnen leren. 

Download het rapport

Magazine voor startende initiatieven

magazine

HIER maakte een magazine voor bewoners die samen met hun buurt willen werken aan aardgasvrij. Hierin vind je voorbeelden van andere initiatieven, artikelen die het proces inzichtelijk maken en concrete tips. 

Download het magazine

De zoektocht naar volwaardig samenwerken

20 lessen

De Participatiecoalitie sprak 70 bewonersinitiatieven en 5 gemeenten over hun ervaringen met samenwerken in de warmtetransitie. In dit rapport worden uitdagingen en succesfactoren gedeeld. 

Download het rapport 

Lokaal warmtenet in beeld 

Energiecoöperatie Ketelhuis WG werkt volgens het motto 'als het ergens kan dan kan het hier, en als het hier kan dan kan het overal.' In onderstaande video leggen de initiatiefnemers uit hoe hun aanpak moet leiden tot een duurzaam warmtenet voor de hele buurt.

In dit dossier: