Jan Dirk uit Utrecht bouwde een waterreservoir met 60 bierkratjes

Ervaring van een SlimmeBuur
Jan Dirk bij zijn warmtepomp
Jan Dirk Buining
uit
Utrecht

Twee-onder-een-kapwoning

Zonnepanelen
Hybride warmtepomp
Spouwmuurisolatie
Vloerisolatie
Dakisolatie
Reservoir regenwater
HR++-glas
Elektrische auto
Stel je vraag aan Jan Dirk

Jan Dirk woont met zijn vrouw in een Utrechts hoekhuis uit de jaren ’30. In de afgelopen jaren heeft hij het huis flink verbouwd en verduurzaamd – en met resultaat: zijn huis heeft inmiddels het Energielabel A. We spreken thuis bij hem af, waar hij enthousiast vertelt over alle getroffen maatregelen. “Mijn vrouw en kinderen kijken nergens meer van op, als ik weer een project begin. Zo heb ik 3 maanden lang elk weekend puin uit onze kruipruimte geruimd om ruimte te maken voor de TONZON vloerisolatie.”

Wat was je motivatie om je huis te verduurzamen?

"Ik ben technisch onderlegd, dus ik vind het ontzettend leuk en interessant om me te verdiepen in innovaties die op de markt komen. Ik duik graag diep in de materie, ook omdat ik me niet wil laten verleiden door aanbieders en marketingpraatjes. Daarnaast heb ik ook een steeds groener hart gekregen: ik kan de klimaatverandering niet stoppen, maar ik wil er wel alles aan hebben gedaan om mijn CO2-uitstoot  te verlagen. Hij deelt zijn ervaringen  in zijn profiel op het SlimmeBuren overzicht om anderen verder te helpen."

En welke maatregelen heb je getroffen?

"De eerste zonnepanelen heb ik in het jaar 2000 al van mijn schoonmoeder gekregen. Toen was dat nog een nieuwigheid, maar enkele jaren later heb ik er steeds meer bij genomen. Nu brengen al m’n zonnepanelen 3500 kWh per jaar op, neem ik 500 kWh per jaar af via buurtstroom met de oude postcoderoosregeling en verbruiken we 4000 kWh per jaar. We komen dus precies uit. Ook heb ik mijn huis goed laten isoleren met dak-, spouwmuur- en vloerisolatie. Voor de vloerisolatie moest ik eerst al het verouderde steenwol en ander puin uit de kruipruimte halen, waar ik vele weekenden over heb gedaan. Als ik dit een externe partij zou laten doen zou dat me flink geld kosten. Ik had dat er niet voor over, dus die keuze was snel gemaakt. Sinds TONZON de luchtzakken van folie hebben geplaatst is de vochtigheid in de kruipruimte van 90 °C naar 50 °C gedaald. In de woonkamer scheelt het echt een paar graden. Ik zou zeggen: als je vloerisolatie kúnt nemen zou ik het gewoon doen. En verder hebben we alleen maar LED-lampen én hebben we de meeste apparaten achter een schakelaar geplaatst om zo min mogelijk stroom te verspillen.

Sinds vier jaar heb ik ook een hybride warmtepomp, omdat dat veel duurzamer is dan een cv-ketel. Bovendien gaan we heel bewust om met ons energie- en warmtegebruik.

We hanteren deze regels in huis: 

  • Energie die je niét nodig hebt, hoef je niet te kopen.
  • Alle energie die je wel nodig hebt, is maximaal schoon opgewekt.
  • En alle energie die je méér nodig hebt, gebruik je zo efficiënt mogelijk."

 

Jan Dirk in zijn woning

En heb je nog meer projecten waar je trots op bent?

"In de tuin heb ik een reservoir gemaakt waar regenwater via de regenpijpen naartoe stroomt. Onder het terras heb ik een gat gegraven van 2 meter lang, een meter breed en een meter diep, waar ik vijverfolie in heb gelegd. Via de studentenvereniging van mijn zoon kon ik circa 60 bierkratten overnemen, die ik aan elkaar heb geschroefd om een stevig reservoir te creëren. De tegels legde ik weer terug en voilà, een eigen watertank! Met een dompelpomp met stroomschakelaar (natuurlijk op zonne-energie) haal ik via een kraantje aan de muur het water uit het waterreservoir om mijn tuin te sproeien of de auto te wassen."

Jan Dirk in zijn tuin
Jan Dirk bij de kraan

Welke tips heb je voor mensen die energie willen besparen?

"Alle maatregelen waar ik nu over vertel zijn grote investeringen, maar ik ben niet over een nacht ijs gegaan. Ik ben 23 jaar geleden begonnen met verduurzamen en we hebben de investeringen verdeeld over de tijd gedaan. En natuurlijke momenten dienden zich aan om een verduurzamingsslag te slaan. Mijn warmtepomp heb ik bijvoorbeeld gekocht toen mijn vorige CV aan vervanging toe was. Mijn eerste tip is om met de kleine dingen te beginnen. Ga op onderzoek uit waar tocht in huis vandaan komt en plak daar tochtstrips, plaats een brievenbusborstel en plak radiatorfolie om de warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo kun je voor €50 al een heleboel doen!"

En wat zijn je plannen voor de toekomst?

"We koken nog op gas, op een oud gasfornuis met een ingebouwde oven. Ik ben van plan om met een slijptol de kookpitten te verwijderen en daar een inductiekookplaat in te monteren. Maar daarvoor moet ik nog even de tijd nemen. Ik ben me nu aan het verdiepen in een elektrische geiser voor ons douchewater. Daarvoor moet ik nog een paar aanpassingen doen, maar als ik het heb uitgezocht mogen lezers gerust vragen hoe ik het heb aangepakt. Bij alles trouwens, ik deel graag mijn kennis en ervaringen met het verduurzamen van mijn huis. Misschien heb je er wat aan! Stel me gerust een vraag via SlimmeBuren overzicht.

Lees ook: 

Jan Dirk legt de elektrische geiser uit
Jan Dirk bij zijn zonnepanelen

Heb jij net als Jan Dirk Buining isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je buren verder helpen? Vul dit formulier in om zo jouw ervaring te delen.