Marjolein en Rick uit Nieuwegein verwarmen hun huis met een hybride warmtepomp

Ervaring van een SlimmeBuur
Marjolein en haar gezin
Marjolein
uit
Vreeswijk, Nieuwegein

twee-onder-een-kaphuis

Stel je vraag aan Marjolein

Marjolein (32) en Rick (33) wonen in Nieuwegein, samen met hun tweejarige zoon. Kort geleden hebben ze een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Hoe dat bevalt, vertellen ze in dit artikel.

In wat voor huis wonen jullie?

Marjolein vertelt: “We zijn twee jaar geleden vanuit een klein appartement in Amsterdam naar een groot twee-onder-een-kaphuis in Vreeswijk, Nieuwegein, verhuisd. Het huis komt uit in 2005 en had bij de aankoop energielabel B.”  

Hebben jullie nog extra geïsoleerd voor de hybride warmtepomp?

“Ja, we hebben eerst geïnvesteerd in nieuwe kozijnen met triple glas, zodat we de warmte goed binnen zouden houden en de hybride warmtepomp efficiënt kan werken”, aldus Rick.

Wat voor hybride warmtepomp hebben jullie?

“We hebben de Quatt Hybrid (4 kW), hij is aangesloten op de bestaande cv-ketel,” vervolgt Rick. “De aanschafprijs was € 5.800. Daarvan werd ongeveer de helft gelijk vergoed vanuit de ISDE-subsidie. Netto heeft de pomp ons € 2.700 gekost. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van ons huis. Koken en warmwater gebeurt nog steeds op gas.”

Warmtepomp Marjolein & Rick
Linker foto: Het linker apparaat is het buitendeel van de hybride warmtepomp, die op het dakterras staat. Rechter foto: het zwart-witte kastje aan de muur is het binnendeel van deze warmtepomp. 

Neemt hij veel plek in en maakt hij geluid?

Marjolein: “De grootte valt wel mee (zie de foto’s) en hij is heel stil. Hij staat netjes verdekt opgesteld op ons dakterras. Heel fijn.” Rick vult aan: “Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, verschilt per model. Het is goed om daar op te letten. Wij hebben die van ons er ook specifiek op uitgezocht.”

Waarom hebben jullie voor een hybride warmtepomp gekozen?

“We wilden minder gas verbruiken”, legt Rick uit. “Een full electric warmtepomp hebben we ook overwogen, maar we waren bang dat drukte op het stroomnet in de toekomst problemen oplevert. Bijvoorbeeld dat er in een koude winter op piekmomenten niet genoeg stroom beschikbaar is om het huis warm te krijgen. Ons huis heeft grote open ruimtes, wat verwarmen lastiger maakt. Daarnaast hadden we te maken met lange levertijden voor een volledig elektrisch warmtepomp.”

Wat is jullie ervaring met de hybride warmtepomp?

“De cv-ketel springt voor verwarming alleen nog bij als het buiten echt flink koud is of bij een hoge piekvraag. Bijvoorbeeld wanneer we heel snel van 16 naar 20 graden willen in huis”, aldus Rick.

“Ik vind de warmte die van de verwarming af komt sinds de warmtepomp er is, heel comfortabel aanvoelen”, vervolgt Marjolein. “Ik weet dat dit in theorie niet anders kan zijn dan toen alleen de cv-ketel er was, maar het voelt wel echt zo! Alsof het stabieler is, heel prettig.”

“Tijdens de koude dagen die we onlangs hadden, hadden we wel moeite om het huis goed warm te krijgen. De warmtepomp moest te hard werken en de cv-ketel ving niet voldoende op. Maar waarschijnlijk moeten wij zelf nog wennen aan wat de juiste instellingen zijn, want dit zou geen probleem moeten zijn. De cv-ketel heeft immers genoeg vermogen om het huis te verwarmen." 

Hoeveel energie besparen jullie?

Rick: “We zijn nog erg aan het experimenteren met de juiste afstelling van de thermostaat binnen. Hopelijk kunnen we hier over een jaar meer over zeggen. Maar het gasverbruik is tot nu toe zeer beperkt. 18% van de verwarming werd sinds de hybride warmtepomp met gas gedaan, en de rest elektrisch."

"In de echt koude wintermaanden zal het percentage gas waarschijnlijk wel wat stijgen. Verder wordt de stroom aardig efficiënt gebruikt, maar we hopen het verbruik verder naar beneden te krijgen door het systeem goed af te stellen.”

app hybride warmtepomp
Screenshot van de app met overzicht van het energieverbruik van de hybride warmtepomp

Hoe verliep de installatie van de hybride warmtepomp?

Marjolein: “Dat ging prima, het duurde ongeveer vijf uur. De installateurs werkten heel netjes en zelfstandig. Er was wel veel geluid door het boren, maar ja ze moesten dan ook door het dak heen.  De installateurs gaven ook een goede uitleg over de nieuwe thermostaat die we erbij kregen.”

Welke tips geven jullie aan andere mensen mee over een hybride warmtepomp?

“Je huis moet er wel echt klaar voor zijn, je moet de warmte goed binnen kunnen houden”, adviseert Rick. “Als je huis niet goed geïsoleerd is, moet de warmtepomp te hard werken en zal het verbruik qua elektra heel groot zijn. Daarnaast is het geluid dus echt een ding om op te letten bij de aanschaf. En het goed afstellen van het systeem is een aandachtspunt.”

“Zelf zijn we tot nu toe tevreden!”, sluit Marjolein af.

Heb jij net als Marjolein isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je buren verder helpen? Vul dit formulier in om zo jouw ervaring te delen.