Rike en Jeroen uit Wezep maakten slim gebruik van subsidies voor het verduurzamen van hun woning

Ervaring van een SlimmeBuur
Rike en Jeroen bij hun huis
Rike en Jeroen
uit
Wezep

Twee-onder-een-kapwoning

Zonnepanelen
Spouwmuurisolatie
Glas en kozijnen
Tochtstrips
Regenton
Sedumdak
Stel je vraag aan Rike en Jeroen

Rike en Jeroen wonen met hun kinderen Niene en Juule in het mooie Wezep. In hun geschakelde woning hebben zij hun wooncomfort verhoogd door aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen zoals na-isolatie en zonnepanelen. Zij hebben slim gebruik gemaakt van verschillende subsidies die beschikbaar zijn voor mensen die hun woning willen verduurzamen. Wij vroegen ze om tips, want iederéén kan wel een potje (met geld) gebruiken, toch?

Rike en Jeroen, waarom besloten jullie aan de slag te gaan met verduurzamende maatregelen?  

“Ons huis komt uit 1990 en was voordat we aan de slag gingen met de verbeteringen best wel koud ’s winters. Zeker met kleine kinderen is het wooncomfort belangrijk voor ons. Daarnaast willen we waar we kunnen de waarde van ons huis verhogen en de maandlasten verlagen. En natuurlijk zijn er richtlijnen vanuit de overheid voor het verduurzamen van je huis, waarin we niet de laatste willen zijn die de maatregelen uitvoert. Gelukkig zijn er verschillende instanties die leningen en subsidies aanbieden om dit te kunnen betalen.”  

En welke maatregelen hebben jullie laten uitvoeren?  

“We hebben in de afgelopen jaren het een en ander aangepakt aan ons huis, te beginnen met de na-isolatie van ons huis. We hebben isolatieglas laten zetten in onze voordeur en hebben de spouwmuren samen met de directe buren laten isoleren. Dat laatste was echt een goede zet. We merkten al vanaf dag één het verschil! Het voelt alsof het huis een deken om heeft gekregen. Aan andere mensen die twee-onder-een kap of geschakeld wonen raden we ook zeker aan om de spouwmuren samen te isoleren. Zeker als je een bedrijf uit de buurt vraagt voor de klus kun je er een korting uit slaan.”   

En ik zie ook zonnepanelen op het dak, hoe lang liggen die er al?  

“Klopt, onze zonnepanelen liggen er nog maar net. Vlak voordat de energieprijzen stegen, zijn we ons gaan verdiepen in zonnepanelen. We waren er dus net op tijd bij! Nu liggen aan de voor- én achterkant van ons huis zonnepanelen op het dak. En dat bevalt eigenlijk heel goed. We hebben tot nu toe de hele dag winst en we merken het verschil in onze energierekening. Dat is fijn, daar kunnen we weer leuke dingen van doen met onze dochters.”  

Welk advies heb je voor mensen die ook aan de slag willen met het verduurzamen van hun woning?  

“Wij hebben veel gehad aan subsidies en financiering vanuit verschillende ‘potjes’. Het is echt slim om je daarin te verdiepen en aanspraak te maken op deze mogelijkheden. Zo hebben we de spouwmuren kunnen financieren met behulp van de ISDE subside. Let wel op: bij ISDE subsidie moet je foto’s aanleveren van voor, tijdens en na de maatregel. Voor het vervangen van de ruiten voor isolatieglas, hebben we gebruik gemaakt van de Veluwe Verduurzaamt Stimulering (vanuit onze gemeente). Daarnaast konden we nog €750 krijgen vanuit het individueel keuzebudget (IKB) van Jeroens werkgever. Bij zijn werkgever mag je eens in de vijf jaar een bedrag aanvragen voor de verduurzaming van je huis. En voor het leggen van het sedum dak hebben we ook aanspraak kunnen maken op een subsidie regeling vanuit onze gemeente."

Al met al maken deze financieringen het verduurzamen een stuk aantrekkelijker. Maar.. je moet het maar net weten!

 

Hebben jullie tips voor het financieren van je verduurzaming?  

“Vooral over de financieringsmogelijkheden hadden we advies willen hebben. Als wij aan vrienden en familie vertellen over alle subsidies horen we vaak vol ongeloof: “Is daar een potje voor dan?”. Een paar tips:  

  • Kijk op de site van Rijksdienst voor Ondernemers wat de voorwaarden zijn voor de ISDE subsidie. Het bedrijf dat je in de armen neemt om jouw verduurzamende maatregel te laten uitvoeren moet een certificering hebben die niet alle bedrijven hebben.  

  • Bekijk eens of je werkgever een potje heeft voor het verduurzamen van je woning. Bij Jeroen heette dat het Individueel Keuzebudget.  

  • Gemeentes hebben vaak verschillende fondsen waar je gebruik van mag maken. Deze vind je op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.  

  • Vraag een SlimmeBuur bij jou in de buurt die de verduurzaming al heeft uitgevoerd, welke subsidies zij hebben gebruikt. Ze kunnen je vast helpen en tips geven!  

  • Tot slot: het is echt niet ingewikkeld om de financiering aan te vragen, het valt écht reuze mee!”  

Heb jij net als Rike en Jeroen isolatie of zonnepanelen?

En wil jij je buren verder helpen? Vul dit formulier in om zo jouw ervaring te delen.