Notitie HIER: 'De rol van een energiehuis'

subsidieaanvraag

Het kan jaren duren om een aardgasvrijplan voor een buurt te maken. Om te voorkomen dat die tijd verloren gaat, is het handig om direct te beginnen met gericht energie besparen. Een 'energiehuis' kan daarbij voor zowel bewonersinitiatieven als gemeenten een belangrijke rol spelen. HIER schreef in een notitie 'De rol van een energiehuis' hoe dat werkt.

De komende jaren gaan gemeenten hun transitievisie warmte actualiseren. Die zal vaak concreter worden dan de vorige, en duidelijk buurten aanwijzen waarin een gerichte aanpak wordt gestart. Dat is goed, maar tegelijk leert de ervaring dat er soms jaren zitten tussen het moment dat een buurt wordt gekozen en de start van de uitvoering. Het is zonde om die tijd niet te benutten.

Direct starten

Zodra een buurt aangewezen is voor een gerichte aanpak, kun je starten met energie besparen. Soms is al vroeg bekend voor welke watertemperatuur alle huizen waarschijnlijk klaargemaakt moeten worden. Maar ook in andere gevallen is vaak goed te achterhalen welke maatregelen spijtvrij zijn. Het is dus niet nodig om te wachten tot het volledige plan klaar is; je kunt direct aan de slag.

Een andere reden om snel te beginnen, is dat je in contact komt met bewoners. Dat is enorm waardevol in de fase waarin je plannen nog concreter moeten worden, want je komt veel te weten over de groep mensen met wie je het plan uiteindelijk samen moet uitvoeren. Andersom werkt dit ook: mensen kunnen jou als betrouwbare partner leren kennen.

Het energiehuis om de klantreis te ondersteunen

Uiteindelijk zullen alle woningeigenaren door hun eigen persoonlijke klantreis geholpen moeten worden. Of ze nu enkel op zoek zijn naar de juiste bedrijven om maatregelen uit te voeren, of dat ze complete ontzorging nodig hebben inclusief een plan voor de financiering. Een 'energiehuis' kan daarin een nuttige rol spelen. Dit is één centrale plek waar bewoners terecht kunnen voor ondersteuning, van de eerste oriëntatie tot en met de uitvoering. HIER schreef in de notitie 'De rol van een energiehuis' hoe dat er in de praktijk uit kan zien. Er staat in welke uitgangspunten belangrijk zijn om het te laten werken, maar ook welke partijen een rol zouden moeten spelen en welke kwaliteiten vertegenwoordigd moeten zijn. 

De notitie is getoetst en aangescherpt door verschillende gemeenten en bewonersinitiatieven.

Gebruik de notitie als basis voor gesprek in of met je gemeente

  • Is jouw bewonersinitiatief, energiecoöperatie of andere partij het eens met de inhoud van de notitie? Stuur hem door naar je gemeente en gebruik hem als basis voor gesprek. Je kunt de gemeente bijvoorbeeld verzoeken om het op te nemen als beleid in de actualisering van de transitievisie warmte. Gebruik ook gerust een deel van de tekst of pas de inhoud aan als dat jou beter helpt.
  • Werk je zelf voor een gemeente en vind je de inhoud interessant? Stuur de notitie door naar je collega's en bespreek wat dit kan betekenen voor jullie beleid.

Lees de notitie

Download

Ben of ga je hier zelf mee aan de slag?

Dan komen we graag met je in contact. HIER gaat de komende tijd samen met gemeenten en bewonersinitiatieven leren wat er nodig is om een succesvol energiehuis te starten en draaiend te houden. Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken? Mail naar jan@hier.nu.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten