We gebruiken al tientallen jaren aardgas, onder andere om te koken en onze huizen te verwarmen. Dat heeft ons veel gebracht: het is betaalbaar en het werkt prima. Waarom moeten we er dan toch mee stoppen? Dat leggen we graag aan je uit. 

 

Aardgas is een fossiele brandstof, en de voorraad ervan in de grond is niet oneindig. Alleen al om die reden moeten we uiteindelijk overstappen op alternatieven. Maar er zijn nog twee belangrijke redenen om ermee te stoppen: aardgas gebruiken draagt bij aan klimaatverandering en in Nederland moeten we versneld stoppen met gaswinning vanwege aardbevingen. 

Aardgas draagt bij aan klimaatverandering

Bij de verbranding van aardgas komt CO₂ vrij en daardoor warmt de aarde langzaam op. Dat willen we voorkomen omdat dit verschillende problemen met zich meebrengt. Daar zijn duizenden klimaatwetenschappers van over de hele wereld zijn het over eens. De gevolgen van deze klimaatverandering zijn bijvoorbeeld meer en extremere hittegolven, overstromingen, droogtes, bosbranden, mislukte oogsten en bredere verspreiding van ziektes.

Door over te stappen op duurzame alternatieven voor aardgas stoppen we klimaatverandering niet in één klap, maar het draagt wel aan bij aan de oplossing. 

Gas uit Groningen: daar stoppen we mee

Een groot deel van het aardgas in Nederland werd uit de grond gehaald in het Groningse Slochteren. Dit heeft in de omgeving tot veel aardbevingen geleid met tienduizenden schademeldingen als gevolg. Om die reden heeft het kabinet besloten om zo snel mogelijk te stoppen met gas uit Groningen, en het lijkt erop dat er vanaf 2022 alleen nog in noodgevallen Gronings gas nodig is. Er wordt in Nederland ook gas gewonnen op andere locaties, maar deze hebben minder voorraad dan Slochteren. 

Moeten we gas niet gewoon importeren? 

In het buitenland - zoals Noorwegen en Rusland - is nog relatief veel aardgas beschikbaar. Volgens sommige schattingen kunnen we daarmee nog decennia vooruit. Maar: buitenlands aardgas is duurder dan gas uit eigen land, en het transport van aardgas over grote afstanden is niet klimaatvriendelijk. Daarnaast komt er net als bij Nederlands aardgas CO2 vrij bij de verbranding. Het is dus verstandig om hier zo min mogelijk afhankelijk van te zijn. 

geld

Aardgasvrij wonen: wat kost dat en wie betaalt het?

Overstappen op een duurzame manier om je huis te verwarmen kost geld. Maar hoeveel? En minstens zo belangrijk: wie gaat dat betalen? We zetten het voor je op een rij. 

Lees verder