De beweging van lokaal duurzaam ontwikkelt zich en wordt steeds professioneler. Daar hoort een jaarlijkse rapportage en analyse van de ontwikkelingen in de sector bij. Initiatiefnemers zelf, beleidsmakers en bestuurders willen weten waar de lokale energiebeweging staat. Wat is de impact van alle lokale inspanningen? Hoeveel initiatieven zijn er actief? Welke projecten zijn gerealiseerd en wat zit er nog in de pijplijn? Wat dragen deze projecten - in kW, MW en in euro’s - bij aan realisatie van de nationale doelen?

De Lokale Energie Monitor geeft antwoord

In 2015 is de eerste Lokale Energie Monitor verschenen. Sindsdien zijn er zijn een flink aantal energiecoöperaties bijgekomen, zodat de teller nu op 313 coöperaties staat, 51 meer dan in 2015. Opvallend is de opkomst van de postcoderooscoöperaties, die specifiek worden opgericht met oog op de regeling verlaagd tarief. We zien meer dan een verdriedubbeling van het totale productievermogen van zonprojecten in 2016 tot 23 MWp. Ook de windprojecten doen het goed. In 2016 staat er 115 MW opgesteld: bijna 34 MW meer dan 2015. In totaal zijn er rond de 50 duizend leden, meer dan we vorig jaar raamden. Bekijk dit filmpje van de Lokale Energie Monitor 2016.

 

LEM samenvatting 2016
Samenvatting van de cijfers uit 2016

De Lokale Energie Monitor is in opdracht van HIER opgewekt uitgevoerd door Anne Marieke Schwencke, met ondersteuning van RVO.nl. Aan de monitor werkten onder andere ECN, PBL, CBS en VNG mee.