Momenteel zijn we hard aan de slag om de Lokale Energie Monitor 2018 samen te stellen. Op vrijdag 23 november presenteren we de resultaten tijdens het Evenement HIER opgewekt. Je vindt de resultaten vanaf dan ook op deze pagina.

De beweging van lokaal duurzaam ontwikkelt zich en wordt steeds professioneler. Daar hoort een jaarlijkse rapportage en analyse van de ontwikkelingen in de sector bij. Initiatiefnemers zelf, beleidsmakers en bestuurders willen weten waar de lokale energiebeweging staat. Wat is de impact van alle lokale inspanningen? Hoeveel initiatieven zijn er actief? Welke projecten zijn gerealiseerd en wat zit er nog in de pijplijn? Wat dragen deze projecten - in kW, MW en in euro’s - bij aan realisatie van de nationale doelen?

De Lokale Energie Monitor 2017 geeft antwoord

In 2015 is de eerste Lokale Energie Monitor verschenen. De beweging van energiecoöperaties in Nederland blijft groeien. De trends van vorig jaar zetten door. Zo groeit het aantal coöperaties nog steeds. Lees hier het persbericht dat verschenen is op 17 november 2017.

Zon

We tellen in 2017 100 nieuwe collectieve zonprojecten. 63 daarvan zijn gerealiseerd met de postcoderoosregeling. Standaardisatie, specialisatie en krachtenbundeling is de trend. In totaal is er nu voor 37 MWp aan zon in collectief vermogen, dat is 53% meer dan in 2016. De verwachting is dat de groei ook komend jaar doorzet, minstens het dubbele aan aantal projecten staat al op de planning. Veel nieuwe zonnedaken in de postcoderoos en een flink aantal grote zonneweides.

Wind

Er is nagenoeg even veel coöperatieve wind als vorig jaar: 118 MW. De eerste windmolen met de postcoderoosregeling een feit. Grote windparken met coöperatieve turbines staan in de startblokken voor 2018/2019. Windpark Krammer (103 MW) en de windparken bij Geldermalsen en Tilburg. Het zijn vruchten van intensieve samenwerking tussen (meerdere) coöperaties, commerciële partijen en overheden. Windturbines op land worden steeds meer met coöperaties ontwikkeld, mede omdat gemeenten dit als voorwaarde stellen. De collectieve zon en windprojecten leveren inmiddels genoeg stroom op voor 85.000 huishoudens.

Betrokkenheid lokale energiecoöperaties

Verder zijn energiecoöperaties betrokken bij energieloketten, energiebesparingsacties, Buurkrachtwijken, maken eerste plannen voor aardgasloze wijken en wijken van de toekomst en bundelen ze hier hun krachten in coöperatie Hoom. Tot slot, lokaal opgewekte energie is een populair (stroom)product aan het worden, onder andere bij de inkopers van gemeenten. Lokaal opgewekt, een streekproduct uit eigen regio. Ook die trend zet onverminderd door.

Infographic

Klik op de infographic om te downloaden en te vergroten. Hardcopy ontvangen? Vraag 'm aan. Het volledige rapport is onderaan deze pagina te downloaden.

LEM2017

 

Filmpje Lokale Energie Monitor 

 

De Lokale Energie Monitor is in opdracht van HIER opgewekt uitgevoerd door Anne Marieke Schwencke, met ondersteuning van RVO.nl. Aan de monitor werkten onder andere PBL en VNG mee.