Een mijlpaal voor HIER! Ons bewonersspel HIER begint het is bij meer dan 10.000 huishoudens over de vloer geweest. Letterlijk, want het start met een brief op de deurmat van nietsvermoedende bewoners, in een vooraf door de gemeente uitgekozen buurt. In de brief nodigt de gemeente hen uit om online mee te doen aan HIER begint het.

Als lezer word je doorverwezen naar de spelsite, waar je kennis maakt met je buurtgenoten. Samen vorm je een team en verzamel je in negen stappen informatie over aardgasvrij wonen en maak je een paar kleine opdrachten. De focus ligt hierbij op isolatie en kleine maatregelen om minder aardgas te gebruiken. Met het spel zetten bewoners zo de eerste stappen richting aardgasvrij.

Resultaat

Voor de laatste en meest uitdagende opdracht organiseert het team een (nu nog digitale) buurtborrel, waar ze met elkaar in gesprek gaan. De bewoners nodigen hier ook de beleidsmedewerker duurzaamheid van de gemeente voor uit. Zo kunnen ze kennismaken en hun vragen, wensen en zorgen uiten. De ambtenaar beantwoordt persoonlijk de vragen, informeert over de situatie in de gemeente en kan zo zorgen wegnemen. Bovendien leert hij wat er bij bewoners speelt, wat ze belangrijk vinden en waar de gemeente rekening mee moet houden. 

Uit de borrel rolt doorgaans een actieve werkgroep waar de gemeente concreet mee in gesprek kan over bijvoorbeeld de vervolgstappen om tot een wijkuitvoeringsplan te komen.

HIER begint het in Ridderkerk

Eén van de gemeenten waarin onlangs zo’n digitale buurtborrel werd afgerond, was Ridderkerk. In de buurt Bolnes werd bij 896 huishoudens de startbrief bezorgd. Het team dat ontstond ging enthousiast aan de slag met de opdrachten en organiseerde een borrel waarin veel werd besproken. Buurt blij, gemeente blij! Inmiddels is er een werkgroep die samenwerkt met de gemeente om tot een aardgasvrijplan te komen voor de hele buurt.

Naast Bolnes liep het project de afgelopen maanden in verschillende buurten op Vlieland, in Amsterdam, Wijk bij Duurstede, Leudal en Tilburg. HIER begint het wordt samen met de gemeente opgezet.

Meer informatie

Interesse om HIER begint het in jouw gemeente te spelen? Stuur een mail naar Sanne Dietz, projectleider van bewonersspel HIER begint het: sanne@hier.nu.

Zie ook hieropgewekt.nl/hier-begint-het