Dit jaar geen drukke theaterzaal in ‘t Spant in Bussum, maar een geheel online Evenement HIER opgewekt. De negende editie in coronatijd werd een driedaagse van 18 t/m 20 november. We kijken terug op een geslaagd Evenement met veel energie, kennisuitwisseling en digitale contacten.

Bijna 790 deelnemers schreven zich in. We bedanken iedereen die een bijdrage heeft geleverd, en alle sponsoren en deelnemers!  

Dag 1

De aftrap was op woensdag 18 november vanuit een studio in Utrecht. Gespreksleider Kim Coppes ging in gesprek met een aantal sprekers. Waaronder Marleen Kwast van deA en Pieter Ruigewaard van Energie van Utrecht.  

Diederik Samsom gaf, vanuit Brussel, een toelichting op de Renovation Wave die nu vanuit de EU wordt uitgerold. Samsom: "Een compliment voor Nederland en voor jullie, want er gebeurt al veel op het gebied van burgerkracht in Nederland.” 

Diederik Samsom

Dirk van Sintjan, voorzitter van Ecopower Belgie – met 60.000 leden – en voorzitter van RescoopEU: “We zien zo’n 3400 energiecooperaties in Europa, en we zijn nog aan het tellen. Veelal Noordwest-Europa, daar organiseren mensen zich gemakkelijker."

Siward Zomer van Energie Samen roemt de lokale kracht van energiecooperaties: "Langzaam woekeren de energiecoöperaties Nederland vol."  

Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging slaat de brug tussen de huidige coöperaties en jongeren en geeft advies aan coöperaties:  “Zoek de plekken op waar jongeren al zijn, dat zijn geen inspraakavonden met koffie en natte cake.”

Jeroen Vanson geeft aan waar Greenchoice naar toe wil. Naar "altijd groen, op ieder moment van de dag gebruiken we dan 100% duurzame energie.” 

Jeroen Vanson

Na het plenaire gedeelte vulde de dag zich met drie webinarrondes en vele huiskamersessies.

webinar

Om 20.00 vond de vierde (online) editie van de Climate Comedy Night plaats met Dolf Jansen, Kiki Schippers & Rayen Panday! De muzikale ondersteuning was in handen van Judy Blank. Art Rooijakkers presenteerde de avond. 

CCN

Dag 2

Dag 2 van het Evenement zat bomvol webinars en huiskamersessies. Na een drukke eerste dag zagen we veel deelnemers gewoon weer actief en energiek meedoen! 

netwerkapp


Een greep uit de onderwerpen die voorbij kwamen; de warmtetransitie, flexibele sturing en opslag van energie, de nieuwe postcoderoosregeling, lessen in coöperatieve wind, energiebesparing en 50% lokaal eigendom.

Tijdens borreltijd gingen deelnemers met elkaar in gesprek.

eho borrel

In de avond vonden nog twee webinars plaats, die ook te volgen waren voor niet-deelnemers aan het Evenement. Energiebesparingsmaatregelen in je eigen huis door SlimmeBuur Jan, en Helga van Leur nam ons mee in de staat van het klimaat. 

Helga van Leur

Dag 3

Ook op de laatste dag van het Evenement stonden weer webinars en huiskamers gepland. Een greep uit de onderwerpen die voorbij kwamen: duurzame energie op Rijksgronden, maatschappelijke financiering van warmtenetten, samen energie besparen met SlimmeBuur, het Ontwikkelfonds en hoe krijg je jongeren mee?

Het Evenement werd afgesloten met een borrel en een Kara-EHO-ke!