Aad woont al bijna 35 jaar in een aardgasvrij huis in Harlingen. Als één van de eerste ging hij aardgasvrij. Hoe heeft hij dit voor elkaar gekregen?

Waarom wilde je een aardgasvrij huis laten bouwen?

"Je bouwt een huis voor de toekomst en niet voor nu. Ik was werkzaam in de gas- en oliesector en zag dat er niet op een rationele manier met gas om werd gegaan. We wilden eigenlijk een energieneutraal huis, maar dat was toen nog vrijwel onbekend. Ook voor de architect en de installateurs was dit nieuw, maar ze waren erg behulpzaam en gingen er 100% voor. We hebben wel veel weerstand gehad qua bouwvergunningen."

‘Je bouwt een huis voor de toekomst en niet voor nu.’

 

Hoe is het jullie gelukt om toentertijd al aardgasvrij te wonen?

"Het was een redelijk lang proces, doordat ons ontwerp meerdere keren werd afgekeurd. Het toenmalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) zei dat het niets zou worden, maar zij hadden hun eigen kaders. Zo zie je maar weer dat je verder moet kijken dan je neus lang is. In 1981 was het nog verplicht dat elk huis een gasaansluiting kreeg. Uiteindelijk is het ons via een andere procedure gelukt om niet aan deze verplichting te voldoen, onder de voorwaarde dat we zelf de kosten zouden betalen indien we later wel een gasaansluiting wilden plaatsen. Het huis was in een jaar tijd gebouwd, maar de procedure vooraf duurde veel langer. In 1983 zijn we er uiteindelijk gaan wonen."

Als je nu terugkijkt, wat zou je 35 jaar geleden anders hebben gedaan?

"Eigenlijk niets. Het concept dat we met behulp van verschillende partners hebben bedacht is gewoon goed. Het enige puntje van aandacht was onze eerste warmtepomp, die minder vermogen had. We overwogen toen wel een iets duurdere en efficiëntere variant, maar ons werd geadviseerd om eerst met het goedkoper merk te kijken hoe het werkte. Achteraf was het beter geweest om voor de iets duurdere variant te kiezen."

‘Het grote voordeel is dat we geen gaslekken kunnen krijgen en koken op inductie is veilig en makkelijk schoon te maken.’

 

Ben je nog steeds blij met jullie woning?

"Ja we wonen hier heerlijk. Ik maak me ook nergens zorgen over met dit huis. Het enige is dat we wel wat meer knopjes in de gaten moeten houden en je niet zomaar de deur achter je dicht kan doen. Daarnaast hebben we voor onze pelletkachel elke winter een nieuwe voorraad pellets nodig. In de zomer hebben we van onze zonnecollectoren juist weer warmte over die we niet kunnen opslaan en dus kwijt moeten. Het is wel erg leuk dat je met dit huis bewust wordt van je energiegebruik. Het grote voordeel is dat we geen gaslekken kunnen krijgen en koken op inductie is veilig en makkelijk schoon te maken."

Heb je nog tips voor mensen die ook van het aardgas willen?

"Doe het gewoon! Ga je verdiepen in aardgasvrij wonen en probeer er wat aan te doen. Zonnepanelen liggen erg voor de hand, maar er zijn nog andere mogelijkheden, zoals zonnecollectoren. Verder zou er meer voorlichting aan bewoners gegeven kunnen worden, over de einddoelen, hoe we het gaan aanpakken en de kosten die eraan verbonden zijn."

Krantenartikel uit 1982 over Aad zijn huis
Krantenartikel uit 1982 over Aad zijn huis (bron: Visserijkrant)