De familie Biessels woont in een jaren ’20 rijtjeswoning in Goes. Bij de zoektocht naar een nieuwe CV installatie kwam het gezin er achter dat een warmtepomp een beter alternatief bleek te zijn.

Waarom wilden jullie van het aardgas af?

‘We wilden meer comfort en de CV installatie werkte niet goed. Daarom hadden we al jaren alleen een gaskachel. We wilden eigenlijk de CV installatie weer werkend krijgen, maar nadat we de alternatieven bekeken hadden bleek een grote airco-warmtepomp beter te zijn dan een nieuwe CV.”

Welke aanpassingen zijn er in huis gedaan?

Dakisolatie van 16cm, zoldervloerisolatie van 17cm, spouwmuurisolatie van 7cm. We hebben de geiser vervangen voor een goede boiler, het gasfornuis omgebouwd naar inductie en de gaskachel vervangen voor een warmtepompairco in combinatie met geforceerde ventilatie die de warme lucht in huis circuleert. Ook hebben we zonnepanelen geïnstalleerd om de benodigde extra elektriciteit te leveren. Daarnaast hebben we de meterkast en de bekabeling in huis vervangen en aangepast. Behalve de muurisolatie en het in werking stellen van de warmtepomp (afpersen, vacumeren e.d.) hebben we alles zelf gedaan.”

"We hebben door alle aanpassingen een veel comfortabeler huis gekregen."

Alle aanpassingen en kosten op een rijtje:

 • Spouwmuurisolatie                   €935
 • Dakisolatie                                  €3500
 • Warmtepompairco                    €1450
 • Boiler                                           €350 
 • Inductiekookplaat                     €250
 • Meterkast                                   €150
 • Kabels                                         €75
 • Klein materiaal                          €250
 • Zonnepanelen                           Geleased (waarde €5.500)

Totaal                                                 €6960 (inclusief zonnepanelen €12.460)

“Leasen van de zonnepanelen gaat via Solease. De installatie heeft een waarde van totaal €5.500. Ik betaal €58 per maand voor een installatie van 3600kWh/jaar met 12 panelen, waarvan €25 euro per maand in mindering wordt gebracht op een (eventuele) overnamesom. Als ik deze bijvoorbeeld na 5 jaar overneem, betaal ik €1500 minder voor de installatie. In het leasebedrag zitten de kosten van de installatie, werkingsgarantie, verzekering en reparaties. Zo heb ik nu een defect waar gewoon een monteur voor komt.”

Wat is de gemiddelde besparing per maand?

“We betaalden eerste €150 aan energie, €30 voor elektriciteit en €120 voor gas. Nu betaal ik nog maar €40 voor elektriciteit en dus ongeveer €60 aan de zonnepanelen. Dat resulteert in een maandelijkse besparing van €50. We zijn echter nog niet lang genoeg op weg om precies te zeggen hoeveel de zonnepanelen per jaar opleveren.”

"Terwijl de huizen om ons heen al binnen een dag hun sneeuw op het dak kwijt zijn, blijft het door de isolatie in ons huis dagen liggen."

Hoe is het tot nu toe bevallen?

“Door alle aanpassingen hebben we een veel comfortabeler en warmer huis gekregen. De warmtepompairco heeft geen probleem om het huis warm te houden. Als het buiten 6 graden vriest, neemt de warmtepompairco rond de 900Watt per uur op voor het hele huis. We hebben weinig vorstdagen gehad, maar januari was qua verbruik verreweg de duurste maand vanwege weinig zon en de hoge stroomvraag van de warmtepomp.

Ook hebben we de pomp – die op het platte dak boven de woning staat – op zachtere rubbers gezet, omdat deze tijdens de vorstdagen hard werden en de trillingen dus nogal wat lawaai maakten.

De isolatie is duidelijk zichtbaar in de sneeuw die op het dak blijft liggen. Terwijl de huizen om ons heen al binnen een dag hun sneeuwlaag kwijt zijn, blijft het bij ons dagen liggen. Ook hebben we nog steeds maar één deken op bed, ondanks dat we geen verwarming meer op de slaapkamer hebben. De kamer wordt inmiddels wel door de luchtstroming in het huis verwarmd.

Vanwege de geforceerde luchtstroming zijn de zwarte voegen in de douchecabine weg en is er geen vochtprobleem meer in huis. Ondanks dat het niet echt koud is geweest, heeft het systeem zoveel reservevermogen dat ik een koude winter met vertrouwen tegemoet zie. Tot nu toe zijn we dus heel tevreden.”

Verbruiksgegevens:

Oktober: 269kWh verbruikt, 161kWh zonne-energie teruggeleverd
November: 418kWh verbruikt, 46kWh teruggeleverd
December: 487kWh verbruikt, 12kWh teruggeleverd
Januari: 602kWh verbruikt, 14kWh teruggeleverd

Wat waren de knelpunten?

“Vooral de onbekendheid van de lucht/lucht warmtepomp. Hierdoor was ik aangewezen op buitenlandse fora voor informatie. Zowel de overheid als de installateur die het afpersen kwam doen hadden dit nog niet gezien als oplossing. Ook kreeg ik geen goedkope lening (want dan moet je alles uitbesteden), geen subsidies (want lucht/lucht warmtepompen zijn uitgesloten) en moet ik als klap op de vuurpijl een smak geld betalen om de gasaansluiting af te laten sluiten of de netbeheerder elk jaar nog voor vastrecht te betalen wat ik niet gebruik. Vooral de weerzin en de onwil van de (semi)overheid werkt als een koude douche. Ik zou dus graag willen dat de overheid ook haar steentje bijdraagt.”

"Op Facebook krijgen we vragen binnen over hoe we het hebben aangepakt, zelfs van projectontwikkelaars."

Hoe reageert de omgeving?

“Onze omgeving reageert erg positief. We krijgen veel vragen over hoe we dingen hebben opgelost of hoe iets werkt en ook via Facebook komen vragen binnen, zelfs van projectontwikkelaars. Onze verbruikscijfers zijn erg laag voor een all-electric woning. Dat komt vooral door de airco die enorm zuinig verwarmt. Inmiddels zijn onze vrienden ook bezig met een vergelijkbare installatie in hun huis, hun cv ketel is aan het eind van zijn latijn en de oplossing met de airco vonden ze ook prima in hun huis passen.”

Tips van de familie Biessels

 • Laat je niet gek maken door de grote bedragen die genoemd worden.
 • Als je niet per se warmte via je CV hoeft, is een grote airco-warmtepomp ook een heel comfortabele keuze met een heel goed rendement voor weinig geld. Zeker in de kustprovincies waar de temperatuur nooit echt onder de -10 graden komt.