Christiaan woont met zijn gezin sinds 2008 in hun duurzame woonboot Ayse in Amsterdam. Christiaan is werkzaam in de duurzame energie en heeft zijn roots liggen bij goede doelen. Hij wilde dan ook zoveel mogelijk duurzame keuzes maken die binnen zijn budget pasten. Naast hun eigen woning is er ook nog een apart zelfstandig appartement op de woonboot dat hij verhuurt aan expats. 
 

Hoe ben je erop gekomen om een duurzame woonboot te gaan bouwen?

“Een woonboot was een lang gekoesterde wens. Daarnaast zochten we naar een woning met veel ruimte in Amsterdam en een woonboot bleek de meest betaalbare optie. Zo heb ik een oud wrak gekocht voor de plek en zelf een nieuwe woonboot ontworpen.”

“Omdat ik deze zelf heb ontworpen hadden wij de vrijheid deze zo goed mogelijk verduurzamen. Ik kom zelf uit de maatschappelijke doelen-wereld. Zo ben ik onder andere mede-oprichter van Fairfood. Duurzaam wonen is voor mij niet alleen comfortabel maar geeft mij ook een gevoel van geluk. Een tweede reden om te verduurzamen is dat ik besefte dat als we naar een grotere woning zouden gaan, onze energielast ook sterk toe zou nemen. Dit wilden we vermijden.” 
 

"Duurzaam wonen is voor mij niet alleen comfortabel maar geeft mij ook een gevoel van geluk."

 

Wat voor duurzame maatregelen hebben jullie genomen?

“Het belangrijkste is isolatie. Zo hebben we onder andere superisolerend A+++ glas, kunststof kozijnen, dakisolatie en warmwaterleiding isolatie. We verwarmen ons huis met behulp van een zonneboiler en vloerverwarming. Onze elektriciteit verkrijgen we met zonnepanelen op het dak. Voor de zonnepanelen organiseerde ik een eerste buurtactie in 2008.”

“Extra maatregelen die we hebben genomen zijn hotfills op apparaten die warm water gebruiken zoals de wasmachine, een handpomp dat grachtenwater oppompt om de planten water mee te geven en warmteterugwinning op de ventilatie en automatische schakelaars op alle pompen.”

Hoezo hebben jullie gekozen voor een zonneboiler? En bijvoorbeeld niet voor warmtepomp?

“Toen wij de woonboot gingen bouwen waren warmtepompen nog niet op de markt voor een normale prijs.”

Hoe werkt zo’n zonneboiler precies?

“Beneden staat een boilervat en op het dak staat een zonnepaneel dat met behulp van zonlicht water opwarmt. Als het temperatuurverschil tussen het dak en de boiler groter is dan 10 graden, pompt de verwarming het boilerwater door het dakpaneel. Het opgewarmde water wordt door de woonboot geleid en zo gebruikt om mee te verwarmen. In de zomer is dat vat soms wel 95 graden. We hebben nog wel een gasaansluiting om het boilerwater bij te verwarmen tot de gewenste temperatuur.”

“De beperking is alleen dat het boilervat maar een inhoud heeft van 240 liter. We kunnen geen grotere plaatsen omdat de boot anders scheef gaat hangen.” 

Is deze manier van verwarmen comfortabel?

“Mensen kijken vaak vooral naar de kosten van verduurzamen, maar je krijgt er heel wat voor terug. Een A+++ woning is een enorme comfortverbetering. Je hebt nooit meer koude voeten, je hebt geen geluid in huis en financieel sta je ook stabieler wanneer je je eigen energie opwekt.”

“Op de koudste dagen verwarmt de zonneboiler helaas niet voldoende. Op deze momenten slaat de normale cv-ketel weer aan om de woonboot te verwarmen.”
 

"Mensen kijken vaak vooral naar de kosten van verduurzamen, maar je krijgt er heel wat voor terug."

 

Hebben jullie nog meer plannen om verder te verduurzamen?

“Ik wil graag een houtkacheltje erbij zetten, het liefste eentje die ook in een strenge winter het boilervat opwarmt. Ook wil ik graag de cv-ketel vervangen voor een (grachten)water-lucht warmtepomp. Maar omdat we nog maar een héél klein beetje gas gebruiken is die investering niet rendabel.”