Henk uit Brunssum heeft vroeger in de Limburgse mijnen gewerkt. Nu is hij overgestapt op een (lucht-water) warmtepomp om zijn steentje bij te dragen aan het milieu en het klimaat en om optimaal gebruik te maken van de stroom van zijn zonnepanelen. 

Hij deelt zijn ervaringen door een uitgebreid overzicht te geven van alle kosten voor de benodigde maatregelen en installatie. Ook heeft hij het energieverbruik en zijn energierekening sinds de veranderingen goed bij gehouden, waardoor hij nu precies kan vertellen hoe hij er na een jaar voor staat.

De kosten op een rijtje

Spouwmuurisolatie                                                      1635            

Vloerisolatie                                                                   1333

Vloerverwarming in de woonkamer                           2007

22 zonnepanelen                                                           11.956

Koken op inductie                                                          699

Aanpassingen in de meterkast (driefase)                  244

Warmtepomp                                                                 7979

Afsluiten gas                                                                   119

Totaal                                                                               25.972
 

Hoe staat Henk er nu voor?

Toen Henk nog geen zonnepanelen en een warmtepomp had, was hij ongeveer 200 euro per maand kwijt. Sinds hij aardgasvrij is, is zijn stroomverbruik wel flink opgelopen, maar de totale energierekening is nog maar 75 euro per maand. Een reductie van 125 euro op maandbasis en 1500 euro op jaarbasis!

Had Henk het achteraf anders gedaan?

Destijds vond Henk het een goed idee om al vroeg van het aardgas af te gaan, we moeten er immers uiteindelijk allemaal van af. Echter gaf het zijn van een voorloper wel een aantal knelpunten. Zo waren er destijds niet zoveel mensen die een warmtepomp met alles er op en er aan konden plaatsen waardoor de zoektocht naar een geschikt installatiebedrijf een uitdaging was. Ook denkt hij dat er nu meer subsidies beschikbaar zijn waardoor hij voordeliger uit had kunnen komen. Desondanks is hij erg tevreden met het wonen zonder aardgas.