Willem en Geertje Boorsma uit Drachten wonen al langer dan 10 jaar zonder aardgas. Toen ze samen hun jaren ‘70 woning kochten, moest deze deels verbouwd worden. Ze besloten gelijk alles duurzaam aan te pakken.

Waarom wilde je van het aardgas af?

“We zagen dat het gas steeds duurder werd. Daarom dachten we er al langer over na om zonder aardgas te gaan wonen. We waren aan het kijken naar vloerverwarming met een warmtepomp. Nu wonen we 11 jaar zonder aardgas. En 10 jaar geleden kochten we zonnepanelen”, zegt Willem. In 2002 kochten ze de jaren ‘70 woning, die ze toen nog voor een deel moesten renoveren. In 2008 gingen ze helemaal van het aardgas af.

Welke aanpassingen heb je in jouw woning gedaan?

Bij de aanschaf van hun huis, wisten Willem en Geertje dat de kozijnen vervangen moesten worden. Ze kozen voor kunststof kozijnen en HR ++ glas. Ook isoleerden ze direct de spouwmuren. Het dak heeft Willem zelf geïsoleerd en dat ging makkelijker dan gedacht, omdat hij het isolatiemateriaal eenvoudig kon aanbrengen aan de binnenkant van het pannendak.

In 2008 werd de vloerverwarming aangelegd en kon de vloer ook meteen worden geïsoleerd. Met de vloerverwarming kwam ook de luchtwaterwarmtepomp. Een jaar later werden 17 zonnepanelen op het dak geplaatst. “Met de energie van de zonnepanelen verwarmen we ons huis”, legt Willem uit. “De panelen waren in die tijd toen nog relatief duur, maar de subsidie was ook hoog. Dat compenseerde het voor een deel.”

Wat heeft het gekost?

  • Warmtepomp met vloerverwarming - ongeveer 20.000
  • Zonnepanelen – ongeveer 20.000 euro (€1000 euro subsidie)
  • Dakisolatie - een paar 100 euro, zelf gedaan

Wat is je gemiddelde besparing per maand?

“Onze totale uitgaven zijn ongeveer 50 euro per maand. Ik denk dat mensen in een gemiddelde jaren ‘70 woning voor twee personen veel meer betalen. Waarschijnlijk bespaart het ons zo’n 100 à 200 euro per maand.”

"Kijk vooral naar wat het beste is dat je op dit moment kunt krijgen en investeer daar dan in."

Wat waren de knelpunten?

“Vooral de financiering en de vraag wat we konden betalen. Maar door lage rentes bij banken, kunnen dit soort investeringen meer opleveren. Om het plan uit te voeren hebben we gespaard en mijn ouders hebben wat meegeholpen. Op die manier hebben we het nodige geld bij elkaar gesprokkeld.”

Zijn er dingen die je in het vervolg anders zou aanpakken?

“Nee, ik zou het zo weer zo doen. Ook bij een ander oud huis dat gerenoveerd zou moeten worden. Misschien zou ik wel kiezen voor wat modernere zonnepanelen. Nu zijn er meer zonnepanelen met een hoger rendement. We hebben toen gebruikgemaakt van wat er was en hebben voor de beste optie gekozen.”

Heb je nog tips voor iedereen die graag aardgasvrij wil wonen?

  • Verdiep je goed en laat je goed adviseren. Wij lieten ons adviseren door een installatiebedrijf uit de buurt met goede recensies. Zij hadden een goede reputatie op het gebied van warmtepompen en vloerverwarming.
  • Kijk vooral naar wat het beste is dat je op dit moment kunt krijgen en investeer daar dan in. Bespaar niet op de investeringen, anders loop je meteen achter.
  • Denk er niet te lang over na en doe het gewoon. Als wij het kunnen in een jaren ‘70 woning, dan kan een ander het ook.